За какво трябва да внимаваме при покупка на жилище?

Публикувано на 25/06/2021 от Теди Демирева | Последна редакция на 28/06/2021 | Видяно 5 664 пъти

Покупката на собствен дом е най-дълго и трепетно очакваната стъпка за всяко семейство! В сбъдването на тази мечта често са инвестирани много време, усилия и средства, които за съжаление не винаги гарантират откриването на най-подходящото жилище за нас.

И макар изборът на мечтания дом да изглежда задача лесна като детска игра, в действителност той крие много тънкости и специфики, които се явяват и определящи за комфорта на новите собственици на имота. За какво обаче е важно да следим при покупка на къща или апартамент?

Вижте кои са най-важните аспекти, на които да обърнете специално внимание при покупка на жилище, за да сте спокойни, че сте направили правилния избор за своето семейство!

”Advertisement”


Локацията и кварталът

Макар да изглежда като очевиден фактор, локацията е често подценявана при избора на имот. Неслучайно повечето имоти, разположени на неудобни локации, имат и по-ниска цена, която на свой ред е привлекателна за потенциалните купувачи.

Как обаче можем обективно да оценим дали дадено жилище има добра локация?

На първо място е важно да имаме ясна представа за нуждите на нашето семейство – дали и колко често използваме градски транспорт, дали дългосрочно ще имаме нужда от детска градина или училище наблизо, колко далеч бихме отишли, за да хапнем в хубав ресторант например и т.н.

Оттам-насетне можем да преценим на какво разстояние са разположени важните за нас места и до колко локацията на този имот е удобна именно за нас и нашето семейство.

За още по-лесна преценка ви предлагаме кратък чек-лист на основните места, които е добре да имате наблизо в дългосрочен план:

       ✓ Спирки на градския транспорт;

       ✓ Магазини, пазар или търговски център;

       ✓ Болнично заведение или поне денонощна аптека;

       ✓ Училище и/или детска градина;

       ✓ Паркове, ресторанти и развлекателни центрове.

Макар работното място да е нещо по-скоро променливо във времето, е добре да съобразим и разстоянието между работата ни и нашето ново жилище, независимо дали пътуваме с градски транспорт или автомобил.


Външни удобства

Докато сме на темата с придвижването до работа, не можем да пропуснем важността на това да има къде да паркираме близо до вкъщи. Затова сред приоритетите ни е да се информираме дали сградата разполага с частен паркинг или пък можем да откупим или наемем гараж.

За най-малките членове на семейството пък ще е чудесно, ако междублоковото пространство е превърнато в приказна детска площадка или ако поне разполагаме с достатъчно голям двор, който да има потенциала да помести и практичен детски кът.

От гледна точка на сигурността, когато става дума за жилищен блок, за предпочитане е във всеки вход да има портиер или поне достъпът до входа да е добре подсигурен (подходящо осветление, стабилна входна врата и надежден заключващ механизъм). Ако апартаментът е разположен на висок етаж, обърнете внимание на състоянието на асансьора и цялостния облик на входа.


Съседите и поддръжката

Съседите са нещо повече от хора, с които си разменяме неловки погледи в коридора на прибиране от работа. От тях в голяма степен зависи спокойствието ни, особено в ранните часове на уикенда, които според някои хора са отличен момент за започване на шумен ремонт.

Ето защо е важно, преди да пристъпим към покупка на имота, да се запознаем с домоуправителя и да разберем малко повече за общото разбирателство с хората наоколо. В тази връзка е добре да се поинтересуваме също кога за последно е правен ремонт на общите части като покрива, мазетата, асансьора, стълбището и входа.

Ако имате домашен любимец, не пропускайте да обсъдите с домоуправителя и въпроси относно това дали в жилищната сграда, която сте избрали се допускат домашни любимци, ако имате куче, къде има възможност да се разхождате с него и т. н.

Друг важен аспект, пряко свързан и с общото състояние на квартала, е евентуално често спиране или прекъсване на електрозахранването, водата или парното, независимо дали за профилактика или наложителен ремонт.


Енергийната ефективност

Инвестицията в дом с висок клас на енергийна ефективност се изплаща дългосрочно. Качествената дограма, добрата изолация и икономичните уреди са само част от елементите на енергийно-ефективното жилище, които спомагат за намаляването на месечните сметки и ни гарантират максимален комфорт с внимание към природата. Ето защо класът на енергийна ефективност е фактор, на който следва да обърнем специално внимание при избора на имот.

Сега покупката на жилище с висока енергийна ефективност е мечта, която е напълно осъществима - с подкрепата и точните решения, предоставени от УниКредит Булбанк! Ако избраното от вас жилище се намира в сграда с енергийна ефективност клас А или по-висок, то можете да се възползвате от жилищен кредит със специална лихвена отстъпка!

И това не е всичко! Вече можете да кандидатствате за ипотечен кредит от УниКредит Булбанк и да получите одобрение изцяло дистанционно, както и да се възползвате от онлайн консултация, с която да изчистите всички свои въпроси, свързани с покупката на новия си дом!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Ремонти
ВиК Услуги, София
177 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта

УниКредит Булбанк