4 алтернативни начина за отопление на дома през зимата

Публикувано на 09/11/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 09/11/2021 | Видяно 12 265 пъти

Отоплението на дома през зимата може да бъде предизвикателство не само за комфорта на живущите в него, но и за бюджета им. Особено ако отоплителната система не е от най-ефективните. Добрата новина в случая е, че има множество алтернативи на стандартните методи за отопление. Ако се чудите кои са те, какви са характеристиките им и дали са подходящи за вас и целите, които имате, сте на правилното място.

За ваше удобство, тук представяме част от най-популярните алтернативни източници на отопление, които могат да създадат уюта, от който имате нужда в дома, като едновременно с това ще се отразят благоприятно и на бюджета ви и ще намалят разходите ви. За инсталирането на тези системи и за още професионални съвети, можете да потърсите специалисти в сферата, регистрирани при нас.


Соларно отопление

Ако смятате, че соларното отопление е само за екодомове с големи бюджети, грешите. Слънчевите отоплителни системи стават все по-популярни и достъпни. Дори специалисти в сферата твърдят, че възвращаемостта на инвестицията за инсталиране на соларната система е голяма и може да се случи в много кратки срокове. Но какво всъщност представляват тези системи?

  • Слънчевите системи за отопление и охлаждане използват топлинната енергия от слънцето, масло или природен газ вместо стандартното електричество. Повечето системи се състоят от слънчев колектор, изолирани тръбопроводи и резервоар за съхранение на топла вода.
  • Соларните колекторни панели се инсталирани от външната страна на дома, обикновено на стена с южно изложение.
  • Тъй като слънчевите системи са форма на възобновяема енергия, те се считат за изключително екологично решение.

Вижте още: Защо се нуждаем от енергийно ефективен дом?


Геотермално отопление

В сравнение с традиционните термопомпи, чиито източник на енергия е въздухът, геотермалните термопомпи са в пъти по-тихи и не зависят от температурата на въздухa навън. Освен това този тип системи не изискват особена поддръжка и имат висока продължителност на живот.

  • Геотермалните термопомпи разчитат на подземните температури за ефективно отопление на дома. В зависимост от местоположението на дома, температурата под земята е между 7 и 20 градуса през цялата година - често по-топла от зимната температура на повърхността.
  • По-високата подземна температура може да направи геотермалните помпи по-ефективни от традиционните, които се налага първо да затоплят студения въздух отвън.
  • Този процес дава възможност на собствениците на жилища да спестят разходи за електроенергия и отопление, въпреки че първоначалната инсталация на геотермална система може да бъде значително по-скъпа от традиционните такива.


Подово отопление

Енергийно ефективното и удобно, подовото отопление е един от най-предпочитаните начини за отопление на собствениците на жилища. Популярността му се дължи на това, че по-голямата част от оборудването е монтирано под подовата повърхност (или в панели за стени или тавани). Това премахва наличието на радиатори, които да пречат на подредбата и функционалността на мебелите и съответно движението в жилището става по-бързо и пълноценно. Част от причините този вид отопление да е по-ефективно от други видове са:

  • Подовото отопление елиминира топлината, загубена при преноса на въздух/ вода по тръби и канализация. 
  • При този тип отопление вероятността да разпространяват алергени в доста по-малка, отколкото при традиционните такива. 

Вижте още: Кога е време за нов климатик?


Хибридни отоплителни системи

Още един изключително достъпен и екологичен алтернативен начин на отопление е хибридната отоплителна система.

  • Този тип системи използват предимно електричество, но имат вторичен източник на гориво, често природен газ, който се включва по време на периоди с по-голямо потребление или по-ниски температури.
  • Повечето хибридни системи използват външен сензор и термостат, за да активират вторичния източник при падане на температурата. И тъй като природният газ обикновено е по-евтин от електричеството, хибридните системи могат да работят по-евтино от изцяло електрическите системи.

Е, след като вече се запознахте с алтернативите на стандартните методи за отопление, е време да приложите някоя от тях и във вашия дом. Повече информация относно това коя е най-подходяща за вашите дом и нужди, можете да намерите, като се свържете със специалистите, регистрирани в платформата ни. Единственото нещо, което трябва да направите, е да подадете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните, за да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
135 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта