Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома

Публикувано на 13/05/2019 от Диана Маркова | Последна редакция на 15/05/2019 | Видяно 5 435 пъти

Всичко, което виси от тавана, смалява пространството допълнително – ето защо съветът ни е да използвате вградено осветление. То може да бъде втъкнато в тавана, като по този начин се освобождава пространството до самата таванска плоскост. Осветлението може да бъде и изцяло вградено в стените, придавайки модернистичен привкус на стаите.

Ако обаче нямате нито желанието за тези все още нестандартни за родния вкус решения, нито възможност тепърва да пробивате и къртите стените и тавана, може да се доверите на класическите висящи лампи и полилеи – те няма да ви предадат, а напротив – ще върнат частица от добре познатия ни домашен уют. Предлагаме на вашето внимание няколко изпитани и много ценни съвета относно разполагането на лампите, които се спускат от тавана в дома ви. Винаги взимайте тези основни правила под внимание, когато решите да изненадате себе си с нов атрибут на осветлението.

А ако се затруднявате с проектирането или изпълнението на осветителните работи у дома, заявете проект от специалистите по осветление, регистрирани в MaistorPlus. Те знаят как да осветят и най-трудните местенца от въображението ви.


Светлината над кухненското пространство

В кухнята – или там, където се храним – светлината има преобразуваща сила, която рефлектира върху апетита, насладата от храненето и цялостното настроение на компанията. За да оползотворите максималните възможности за осветяване в пространството за хранене, първо трябва да вземете предвид неговата големина, както и цветовете в него – от пода до покритието на чашите за чай. После си отговорете на въпроса – какъв стил целя: индустриален, битов или модерен? Или може би нещо друго?

Когато решите да сложите показаните на снимката лампи над масата за хранене, вече е ясно: всичко, което искате, е вашата малка любима кухня да стане светла и още по-любима. Оставяйки настрана малките лампички в чекмеджетата и над мивката, вие имате нужда от абажури над плота, на който хапвате сандвич. Три висящи лампи – като трите порции пред вас – са може би най-удачният начин да обособите мястото за пир с вкусотии, да приканите близките да опитат най-новото ви кулинарно творение и да внесете светлина над всички мрачни мисли и настроения, които човекът на XXI век неимоверно изпитва.

Правилото при поставяне на висящи осветителни тела гласи, че разстоянието между тях трябва да е около 76,20 см, а самите лампи трябва да висят над плота между 76 и 91,44 см. Тези пропорции гарантират необходимото свободно пространство, плавното разпръскване на светлината и ясната видимост за седящите под лампите.

Виж още: Кой е най-подходящият тип осветление за вашата кухня?


Линейно разположени лампи над плота - лесно и просто правило

Ако разполагате с линейно разположени лампи в масив – дали защото продавачът ви е изкушил, или просто монолитните осветителни продукти ви харесват повече – сигурно вече сте открили, че те внасят известна строгост. Тя обаче може да бъде разглеждана и приемана и като точност, изрядност, подреденост, прецизност и изящество, хармония и съвършенство.

  • Линейните лампи пасват отлично на кухни с минималистичен интериорен дизайн, но все пак имайте предвид, че подобно осветление варира от семпли лампи тип „крушка“ до пищни барокови изпълнения.
  • Старайте се да съобразявате стила на осветителното тяло със стила на кухнята, както и с вашия урбанистичен или лежерен стил, разбира се.
  • Правилото при поставянето на линейно разположени осветителни тела над каквото и да било покритие – плот за приготвяне на храна или домашен бар – повелява дължината на редицата лампи в тялото да не надвишава 2/3 от дължината на покритието отдолу.
  • Ако искате да осветите по-голямо пространство – над по-голяма площ за хранене или готвене – монтирайте два или повече линейни осветителни масива, следващи същото „две-трети“ правило.


Специално "светло" правило за масата за хранене

Примерът наподобява предния, но значителната разлика идва от факта, че линейното осветление тук е разположено над масата за хранене.

Всички искаме удобни столове, вкусна храна и да ни е светло. Ето защо и този път – когато мислим за разположението на осветителните тела над масата, на която се събираме за вечеря, е добре да познаваме всички малки тънкости на занаята.

  • Специалистите по интериорен дизайн са наясно, че разстоянието между масата и лампата е добре да варира между 76,20 и 91,44 см – също както трябва да бъде над повечето повърхности в дома.
  • Но що се отнася до маса за хранене и полилей, ние имаме още един съвет за вас: нека ширината на осветителното тяло, което сте избрали, да е с поне 15-16 см по-малка от ширината на масата. На снимката виждаме ясно как полилеят е по-тесен и по-къс от масата, а това придава компактност на осветителния аксесоар и цялостен шик на интериора.

Виж още: 10 иновативни решения за осветление над трапезарната маса


Светлина на входа - съвет за лампите в антрето

Антрето на жилището е като прелюдия към дълъг и вълнуващ роман – за живота на обитателите на този дом и техните случки и мисли. За да се чувстваме добре, когато пристъпваме прага на личната си обител, а и за да се представим добре пред гостите на дома си, е важно осветлението в антрето да бъде правилно позиционирано и нито твърде бледо, нито прекалено ярко.

Крайностите пораждат дискомфорт, ето защо би било прекрасно да внесем топлина и умереност в пространството около входа. Редом с чистотата и красивите предмети, един хубав абажур би „произвел“ още повече уют и хармония. Тук правилото отрежда:

  • Абажурът да отстои на минимум 213,36 см от пода и да виси с най-широката си част на поне 121,92 см от обграждащите стени.
  • Така светлината ще пада до прага, без лампата да закача раменете на обитателите. Съветът важи и за големи пространства и зали.


На кръгла маса - простички правила за остветлението

При лампите над кръглата маса за хранене правилото напомня на онова за стандартната маса – осветителното тяло трябва да стои между 76,20 и 91,44 см над масата. Различното в случая с кръглата маса се състои в това, че е нужно да съобразите диаметъра ѝ с ширината на абажура, ако той отново е линейна съвкупност от лампи или е направен от няколко лампи в кръг, както е на снимката. И по-точно: диаметърът на абажура (или неговата широчина) трябва да се изразява в стойност, варираща от ½ до ¾ от диаметъра на масата.

Знаете ли че…? Кръглата маса за хранене на американския певец, барабанист и моден дизайнер Фарел Уилямс побира дванадесет души и притежава 180-градусова гледка към Маями. Обратният аквариум, който образно представлява дневната на артиста, му дава възможност да се пренесе – ако не с плуване, то поне визуално – във вечното атлантическо лято. Благородна завист изпълва сърцата ни на мечтатели, които обаче вече могат да си позволят качествено осветление над кръглата маса в дневната.

Ако и вие искате да заблестите – като звезда или поне като крушка – очакваме да заявите безплатно проект към специалистите по интериорен дизайн на MaistorPlus, които ще дойдат на оглед в дома ви, за да ви дадат съвет как е най-подходящо да организирате осветлението в отделните помещения. Ще можете да сравните оферти и да изберете най-добрата за вас. Визуализирайте светлото в себе си – за още по-ярки дни и сияйни нощи.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
10 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта