3 плодни дръвчета, които можете да отглеждате във всекидневната си!

Публикувано на 07/10/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 7 140 пъти

 

Има декоративни стайни растения. Има и такива, които са годни за консумация (предимно подправки) и най-често поставяме в кухнята. Но има ли такива, от които хем можем да хапваме, хем са идеален декоративен елемент? 

Ако търсите стайно растение, което е едновременно декоративно и можете да хапнете от плодовете му, то имаме чудесна идея за вас - малки овощни дръвчета. Разбира се, много от тях стигат големи размери и виреят при определени условия, но има редица “джуджета”, които спокойно можете да поставите в голяма саксия във вашата всекидневна. 

Кои са най-подходящите дръвчета за отглеждане в домашни условия? Как правилно да се грижите за тях? В какви условия е добре да виреят? Отговорите на тези и още много въпроси ви даваме тук. 

Ако пък имате нужда от професионална консултация, то не се колебайте и се свържете с експертите по озеленяване, регистрирани в MaistorPlus.


Смокия

 

Смокинята е идеален вариант за онези от вас, които искат интересно декоративно растение и са любители на екзотичните плодове. Ако искате смокиня, която освен да краси помещението, да дава и плодове, то се спрете на по-дребен сорт. Те са устойчиви на почти всякакви условия и могат да живеят добре и на закрито.

  • Размерът на саксията, която изберете, ще определи колко голямо и плододайно ще стане вашето дръвче. Затова, ако искате то да дава повече плодове, изберете по-голяма саксия. Ако пък имате нужда то да остане по-малко, се спрете на такава с по-малки размери.
  • Важно е помещението, в което отглеждате растението да е с по-голяма влажност.
  • Поливането на смокинята може да се случва веднъж седмично.
  • Смокинята обича топлината и ярката слънчева светлина, затова е добре да ѝ осигурите топло и светло кътче. 


Лимон и лайм

 

Ако искате да отглеждате цитрусови плодове в дома ви, изберете сорт джудже, който се самоопрашва. Те най-бързо ще дадат плод, а растението ще остане с по-компактни размери. 

  • Най-добрата почва за отглеждане на здрави цитрусови дървета е тази на глинеста основа.
  • Цитрусите също харесват по-влажния въздух - в идеалния случай до 50%. Влажността можете да симулирате и като напръсквате растението с вода или като ги поставите близо до овлажнител.
  • Също така е добре почвата винаги да е леко влажна и да не се оставя да изсъхне напълно.
  • Цитрусовите растения се нуждаят от много слънчева светлина. Затова поставете дръвчето на най-слънчевото място до прозорец.

Вижте още: Защо влажността е от съществено значение за качеството на въздуха в помещенията?


Авокадо

 

Нека сме напълно откровени - да отгледаш авокадо, което дава плодове, в домашни условия е трудно. Но не и невъзможно. За целта вместо сами да се опитвате да посадите такова от костилка, потърсете вече посадено и пораснало растение. Естествено малките дървчета са най-добрият избор. По-малките сортове се самоопрашват и е по-лесно да дадат плод.

  • Авокадото обича водата, така че е важно да го поливате редовно.
  • Зрелите плодове могат да се оставят да висят на дървото за няколко седмици.
  • Авокадото също обича ярката светлина. Затова е добре да го поставите близо до светъл прозорец.

Със сигурност отглеждането на овощни дръвчета в затворено пространство у дома е предизвикателство. И за да бъдете убедени, че растението ви получава правилните грижи, е добре да се консултирате с професионалист, който да ви даде правилните съвети, с които да отгледате прекрасни и здрави овощни дръвчета. Такъв можете да откриете в нашата платформа. За целта подайте заявка за безплатен проект още сега. А в отговор ще получите оферти, от които да изберете тази, която ви допада най-много.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Цветков VIP
Електроуслуги, София
36 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта