4 въпроса, на които да си отговорите, преди да закупите трапезна маса

Публикувано на 04/11/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 04/11/2021 | Видяно 3 176 пъти

Трапезната маса е може би най-важната мебел в една кухня. Често това е място, около което се събираме със семейството и се наслаждаваме на времето прекарано заедно. От интериорна гледна точка пък това е центърът на всяко социално пространство, независимо къде е позиционирана масата. Освен като привлекателна мебел, масата за хранене трябва да бъде и функционална. Това означава, че тя трябва да е стабилна и да може да настани всичките удобно. 

Има няколко много важни аспекта, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате нова трапезна маса за вашия дом. Кои са те, разкриваме в следващите редове.

Ако пък вече знаете как искате да изглежда вашата кухненска маса и търсите изпълнител, който да я създаде, то се обърнете към експертите в сферата на дърводелството, регистрирани при нас.


От какъв материал трябва да е изработена масата?

Ако дървото е материалът, от който искате да бъде изработена вашата нова маса, то ви съветваме да изберете твърда дървесина като орех, дъб или бук. Композитните дървени маси също са добър вариант, но не се отличават с толкова добра здравина и дълготрайност, колкото твърдата дървесина. Имайте предвид, че масите с подвижни крака често са направени от компресирано дърво или иначе казано фиброкартон. Въпреки че обикновено са по-добри от гледна точка на бюджет, вероятно ще е по-добре да изберете такава с малко по-добри перспективи за устойчивост в дългосрочен план. Все пак трапезните маси се използват много и често, така че инвестицията си струва.

Ако пък трапезните маси от дърво не са ви по вкуса, то потърсете мраморна или формована пластмасова маса в зависимост от бюджета си. И двете са популярни и достъпни опции.


Трябва ли да бъде измерена стаята, в която ще бъде масата?

Отговорът, разбира се, е “да”. Наличието на точни размери на стаята, в която възнамерявате да поставите новата си маса, е много важно. Естествено, това е от особена важност, когато разполагате с по-малко пространство, тъй като огромната маса може да се превърне в истинско бедствие. Важно е да намерите правилния баланс между функционалността на помещението и оформянето на пространство, което да е уютно и приветливо. Свободното движение около масата е ключово както за доброто прекарване, когато сте в копманията на гости, така и за пълноценно прекараното време, когато вечеряте със семейството.

Вижте още: Насоки за избора на кухненски остров


Каква форма на масата да избера?

Стаята, в която поставяте масата си, до голяма степен ще определи формата на масата. Както вече споменахме, масата трябва да бъде практична и да изглежда добре в пространството. Разбира се, стилът е ваше лично предпочитание, но е препоръчително да спазвате няколко основни правила, когато разглеждате опциите за форма на масата.

  • В по-малките стаи овалната или малката кръгла маса ще помогне да се запази пространството и да се избегне ефектът на смаляване на площта.
  • Правоъгълната  маса е формата, която заема най-много място. Съответно ще изисква много квадратни метри площ.

Така че имайте това предвид, когато разглеждате опциите за нова трапезна маса.


Каква е най-добрата височина за трапезна маса?

Повечето маси за хранене имат стандартен диапазон на височина около 70 - 75 см. Най-добрите маси с най-високо ниво на комфорт са тези, които оставят достатъчно място над бедрата и коленете.

Има много фактори, които трябва да имате предвид, когато избирате маса за трапезария за вашия дом. Често това е многофункционална мебел. Такава, която трябва да издържи на непрекъснатата употреба. Също така трябва да съответства на текущия ви декор. Ето защо е важно да намерите маса, която да уеднакви стиловете на вашата кухня и трапезария. Надяваме се, че с тези съвети ще бъдете крачка по-близо до избора на маса, която да ви служи добре през следващите години.

Ако имате нужда от помощ при интегрирането на новата ви трапезна маса в настоящия ви декор, то не се колебайте да потърсите съвет от интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. Подайте безплатна заявка още сега. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
14 извършени проекта
Васил Михайлов
Цялостен ремонт, Пловдив
49 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
14 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта