Полезни съвети за избор на под от естествени материали за кухня

Публикувано на 12/06/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 4 074 пъти

Със сигурност подът в кухнята трябва да бъде: устойчив на всякакви течности; здрав към механични повреди; твърде лесен за почистване. Изброеното е логично и обяснимо, защото в това помещение готвим и се храним всеки ден. Днес се предлагат във физическите и онлайн магазини различни материали за подови настилки за модерните кухни, които са не само практични, но също са с декоративен ефект.

Оказва се, че доста собственици на жилища се обръщат към използването на естествени материали за подово покритие в кухненското помещение. За правилен избор на под за кухнята, обърнете се за съвет към специалистите на MaistorPlus.


Какво да не забравяме, когато избираме под за кухнята?

Подът в кухнята често може да пострада от разливане на вода, мляко, сок, масло или течна храна, както и от падането на кухненски съдове, остри ножове или стъклени и порцеланови чаши. Следователно идеалният пол трябва да бъде:

  • лесен за почистване и цялостна поддръжка;
  • устойчив на петна, драскотини и счупвания.

Би било също така хубаво, ако подът в кухнята е приятен при допир за краката. Изборът на довършителни материали за тази част от стаята е огромен, така че правилното решение за подово покритие изисква информирано решение.

Струва си да помислите кое е по-важно за вас: практическата или естетическата роля на пода. Или може би искате да се допълват? Изборът на материали за кухненски под не е за подценяване – той трябва да служи в продължение на много години. Време е да разгледаме кои естествени материали могат да са подходящи за пододови покрития.


Под от естествен камък в кухнята – основни варианти

Естественият камък се предлага под формата на мрамор, варовик, гнайс, пясъчник или травертин, но всички те изискват повече или по-малко трайна защита, за да служат в продължение на много години. От гледна точка на здравината, гранитът е идеалното покритие за кухненския под, тъй като:

  • има много висока механична устойчивост, включително на абразия;
  • не се влияе от влага, висока температура;
  • може да се използва в помещения, които са с интензивна употреба, например за кухня;
  • химически устойчив.

Въпреки изброените плюсове, този вид под е студен и почти без блясък. Реално гранитът има съвсем различен визуален нюанс в сравнение с мрамора, с пясъчника, с гнайса или с травертина, които предлагат по-топли и интересни цветове. Гранитът обаче има причудлива, уникална текстура, но всичко зависи от индивидуалния вкус на собственика.

Вижте още: Кухненски плот от естествен камък


Плюсове на пода от естествен камък в кухнята

Тъй като става дума за естествен материал, всеки от предложените по-горе е различен, следователно говорим за изключително индивидуален избор на приложение. Естествените каменни покрития са устойчиви на надраскване и счупване. Повечето каменни подове изискват обаче в кухнята специално импрегниране. Всеки естествен камък за подова настилка има свои предимства и недостатъци.

Обобщено ползите от този вид естествен под са:

  • екологичност;
  • луксозен вид;
  • високо качество.

Такъв под служи дълги години (особено гранитът), тъй като той е устойчив на драскотини и счупвания. В същото време поддръжката му е лесна, просто трябва да използвате почистващи препарати за конкретния вид материал.


Какви са минусите на каменните подове за кухнята?

Минусите на естествените каменни подове в кухненското помещение се свеждат до няколко основни неща:

  • те са от студен на допир и тежък материал;
  • изискват допълнителна обработка - импрегниране;
  • имат сравнително висока цена.

Налага се да подчертаем, че е нужно да планирате по-голям бюджет в сравнение със сумата, необходима за закупуването на ламинат, балатум или керамични плочки за кухня. Утешително е, че камъкът като подово покритие за това помещение е безспорен фаворит като стил и елегантност в интериора. Наистина се оказва добра инвестиция.

Вижте още: Tрансформацията - кухня на балкона


Дървен под в кухнята – традиционно решение с модерни измерения

Може ли дървото да се използва на това място в дома за подово покритие, защото стаята е изложена на риск от разливане на течности, храна, поява на петна, удари от падащи предмети? Да, но трябва да си осигурите безопасни условия за работа в кухненското помещение.

  • Подът от дърво определено е топъл - не само визуално, но и физически на пипане. Дървесината също има добра звукоизолация, такова подово покритие изглежда най-близо до природата спрямо всички видове подове.
  • Препоръчва се използването на по-твърди и по-малко чувствителни към влага видове екзотични дървесини, тъй като те имат ниска степен на свиване. Става дума например за тиково дърво или местни широколистни видове, като дъб, ясен, лиственица.
  • Екзотичните видове дървесина съдържат голямо количество танини, което има положителен ефект спрямо появата на гъбички. Оказва се, че дървеният под в кухнята никога не излизал от мода, а днес е за предпочитане в модерната кухня.

Изброеното е логично и обяснимо, защото в това помещение готвим и се храним всеки ден. Оказва се, че доста собственици на жилища се обръщат към използването на естествени материали за подово покритие в кухненското помещение. За правилен избор на под за кухнята, обърнете се за съвет към специалистите, регистрирани при нас. Още сега може да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ VIP
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта