Водещи тенденции за кухнята на 2018-та

Публикувано на 25/03/2018 от Екатерина Димитрова | Последна редакция на 16/11/2018 | Видяно 5 586 пъти

Все така светла и приветлива, кухнята на 2018 разчупва всички традиции за материали, местоположение, цветове и фасади. Трима от най-добрите специалисти в световната индустрия предлагат своя прочит за хармония в съвременната кухня. Те се обединяват около мнението, че модерната кухня е преди всичко практична, по-скоро отворена към останалите помещения, с ергономични оптимизирани мебели и функционални вградени електроуреди. Запазва се тенденцията в материалите за плотове и фасади от ламинати в естествен дървесен цвят. В плотовете черното продължава своя възход от последните два сезона, във всичките му имитации на мрамор. Развива се и тенденцията за все повече отворени ниши и рафтове комбинирани с шкафовете за съхранение.

Планирате ремонт? - Заявка направете и кухнята си освежете! В MaistorPlus ще откриете препоръчани специалисти от цялата страна за ремонт на кухня. Бързо, лесно и напълно безплатно.


Придайте топлина на студените цветове и материали

Представяме ви дизайнерското решение на Cuisine Plus* – Франция за съвременна кухня Pure Stone**изпълнена от структурен меламин с PVC кант в същия цвят. Шкафовете за съхранение са представени като колони на дългата страна, където са монтирани деликатни осветителни тела. Отворените ниши над дървесния плот придават топлина на доминиращия каменно-сив цвят. Кухнята е изцяло отворена към хола. Преходът между помещенията елегантно се осъществява чрез компактен кухненски остров. В основата му, отворена към холното пространство, в три тесни ниши се отваря пространство за съхранение, подходящо за керамични декорации или списания. Работният кухненски плот е в топъл дървесен цвят контрастиращ на сивия меламин. Отляво електроуредите са изцяло вградени в обзавеждането – хладилник, две фурни, фризер. Над двете фурни са предвидени вградени горни шкафове, стигащи почти до тавана, които допълват усещането за височина на помещението.

"Стремежът ни за тази година е да премахнем изцяло дръжките от фасадите и вратичките, ето защо усилено работим за тяхното вграждане във вратите отстрани или в специални отвори отгоре. За нас е изключително важно те да останат незабележими, за да не се нарушава линията на фасадите." - казва Франк Екалард, генерален директор на Cuisine Plus – Франция. Топ дизайнерът дава своите три важни съвета за обзавеждането на съвременната кухня през 2018-та година:

  1. Комбинирайте студените сиви нюанси с топли кафяви плотове;
  2. Изберете изчистени линии без дръжки, за да сте в крак с тенденцията;
  3. Оставете вашата кухня отворена към останалите помещения.

Прочети още: Тенденции в кухнята: неподражаем стил от Франция

*"Кухня Плюс" (фр. "Cuisine Plus") - френска дизайнерска агенция, специализирана в проектирането на кухненски интериор и обзавеждане. — Бел.пр.

**Чист Камък (англ.). — Бел.пр.


Комбинирайте модерно обзавеждане с ретро декорация

В друг свой кухненски проект, наречен Charmy Soft*, дизайнерската агенция Cuisine Plus - Франция смесва умело няколко добре познати стила. Те са съчетани и изпълнени с новите меламинови плоскости, които придават неповторимия дух и уют на семейната кухня. Интересно решение тук е използваният и изключително модерен фигурален фаянс около основния кът за готвене и облечения в меламин аспиратор с широка фаска. Витрините напомнят за времето на 60-те, отрупани с порцеланови канички за кафе и чай и в контрапункт на цялостното минималистично обзавеждане. Много оригинално е оформен уютен кът за сядане с висяща лампа с текстилен абажур в цвета на кухненските шкафове. . По цялата дължина под прозореца пък е разпънат Г-образен плот с шкафове и чекмеджета, които нетипично са обърнати с лице към холната част на отворената кухня. От тавана виси стар тежък полилей от стъклени елементи в типичния стил на някогашната буржоа. Тези смесица на времена и стилове всъщност съвсем не е натрапчива. Напротив, на помещението е придаден уют, напомнящ семейно огнище, когато всички са заедно в кухнята.

С този проект специалистите на Cuisine Plus – Франция съветват:

Експериментирайте с различни интериорни стилове при обзавеждането и декорацията. Добрата комбинация между ретро и модерно придава еклектичен уют и усещане за дом.

Прочети още: 8 хитрини, с които да направите сами кухнята си по-функционална

*Чаровна Мекота (англ.). — Бел.пр.


Акцентирайте със стил на тъмните нюанси

В крачка с тенденциите е и следващата кухня на Cuisine Plus, наречена Natty*. И тази година чисто бялото остана извън модния тренд, що се касае до кухненските мебели. За сметка на това бялото присъства в различни комбинации с други цветове и най-вече като основен нюанс в плотовете, имитиращи бял мрамор. Особено актуално е и смесването на различни гами в един сет - като цвят на светло дърво в комбинация със сив въглен. „Всички сме изненадани от наложилия се черен цвят в избора за кухненски електроуреди“ – казва Франк Екалард  генерален директор на Cuisine Plus – които реализират проектите си по цял свят. „Най-продаваните три модела европейски кухни са именно с черни уреди в комбинация с плоскости цвят „сив бетон“ – допълва той.

В центъра на композицията е обособено специално почетно място за острова на готвача. За изработката на кухненското обзавеждане отново са използвани меламинови плоскости с PVC кант в подобен нюанс от всички страни. Ако трябва да обобщим с няколко думи тенденциите, които можете да следвате при кухня Natty:

  1. Изберете матирани повърхности на шкафовете в тъмни цветове;
  2. За плотовете заложете на светли тонове с мраморни текстури;
  3. Не забравяйте - черното е хит в електроуредите на кухня 2018.

Прочети още: Елегантни кухни в сиво, в които ще се влюбите от пръв поглед

*Спретната (англ.). — Бел.пр.


Отворена или затворена е кухнята на 2018?

Кухнята с Г-образна форма остава най-често срещана поради своята компактност и функционалност. След нея се подрежда U-образната кухня, подходяща при малко по-големи помещения. Отворената към хола кухня пък е идеално решение за живота на семейството, но когато имате достатъчно място, в голяма къща. И макар кухненският остров да е мечта за мнозина, знайте, че невинаги е възможно да се осъществи поради ограничения на пространството. Средният размер на нашите кухни е между 9 и 11 м2, а когато се инсталира остров, помещението трябва да е най-малко 15 м2.

"Отворената кухня продължава да съблазнява домакинствата, но всъщност невинаги има смисъл да се направи преустройване на жилището. Често това е неоправдано скъпо." - припомня Франк Екалард - "Когато инвестицията е твърде висока, е глупаво да преустройваме помещения, само за да получим отворена кухня, дори ако тя да е супер шик, с красив остров и висящ аспиратор... "

Ако откривате мечтаната от вас кухня сред модните тенденции, то чувствайте се свободни да осъществите желанията си без да правите компромиси. Заявете проект за обзавеждане или ремонт на кухня, а ние ще Ви помогнем да намерите най-подходящия специалист.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта