5 задължителни елемента в детската стая

Публикувано на 26/03/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 26/03/2020 | Видяно 5 798 пъти

Декорирането на детската стая със сигурност е едно от най-забавните изживявания. И като родител вероятно желаете да дадете на детето си най-добрата и уютна стая. Място, където малчуганите ще се чувстват щастливо.

Вариантите това да се случи са много и разнообразни. Можете да си “поиграете” с цветовете на стените, можете и да използвате интересни стикери и щампи за декорация на тези повърхности, можете да заложите и на мебели в ярки и весели нюанси и аксесоари, които да отразяват личността на малчугана ви. 

Колкото лесно и приятно да звучи всичко, предизвикателства определено не липсват. Трудност при обзавеждането на детска стая, с която всеки трябва да се справи, е умелото съчетаване на функционалност и чар. Затова, колкото и да ви се иска да проявите максимално креативността си, е добре да помислите и за удобствата, които тя трябва да предлага на вашето мъниче. 

За да направим задачата ви малко по-лесна, тук ви показваме петте елемента, които задължително трябва да присъстват в стаята на вашето дете, за да бъде тя не само много весела и красива, но и удобна, практична и уютна. Ако пък търсите професионална помощ за декорацията на детската стая, можете да я намерите в лицето на майсторите, регистрирани в сайта ни.


Първа точка: Осветление

От изключителна важност е стаята, в която детето ви ще прекарва по-голямата част от свободното си време, е да бъде добре осветена. За да се постигне това, може да се използва комбинация от различни типове осветление и разнообразни осветителни тела. 

  • За целта комбинирайте висящи от тавана лампи с осветителни тела за маса и дори подови такива, които да осветяват по-тъмните ъгли. 

  • Доброто осветление е важно, тъй като вероятно знаете, че децата могат да си създадат скривалище за игри или пък кътче за четене в почти всеки ъгъл на помещението. 

  • Освен всичко останало доброто осветление ще бъде от полза за зрението и здравето но очите на малчугана. А и ще насърчи ефективното използване на помещението. 

  • И въпреки всичко - няма нищо по-хубаво от естествената светлина. Тя дава усещане за свежест и топлина и е много по-безвредна от изкуствената такава. Затова опитайте да се възползвате максимално от всеки източник на естествена светлина през деня и осигурете максималното й ползване.

Вижте още: Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома


Стъпка 2: Цветове

Децата обичат цветовете и именно те ги олицетворяват. Тапетите с ярки нюанси и интересни шарки, както и боите в по-весели багри, могат да се използват, за да оживят стените в стаята на вашето мъниче. Представете си, че всяка сутрин детето ви се събужда и моментално вижда любимия си анимационен герой или пък животинчето, за което не спира да говори. Малчуганът незабавно ще се почувства щастлив и изпълнен с ентусиазъм за нови приключения.

  • Можете да проявите креативност, като заложите на шарени и нестандартни аксесоари. Чудесен вариант са забавните пердета, мебели с интересно форми и рафтове, които да допълнят цвета на стените. 

  • А ако искате интериорът в стаята на детето ви да премине на следващо ниво, то декорирайте стаята с елементи и цветове, на които то се наслаждава.

Вижте още: Детска стая за отличници


Стъпка 3: Избор на легло

Както във всяка друга спалня, и в детската стая леглото е акцентът в помещението. Хубава новина е, че се предлагат страшно много възможности за интересни и различни детски легла, от които да изберете това, което вашето мъниче ще хареса. 

  • Независимо дали вашето дете би предпочело двуетажно легло, балдахиново, такова с анимационен персонаж или пък такова с по-разчупена форма, на пазара със сигурност ще намерите това, което ще пасне най-добре в стаята. 

  • Освен дизайна на леглото, то трябва да бъде добре разположено в стаята, за да отговарят на общата тема и да допълни дизайна. Задължително условие и да осигурите удобно пространство, в което детето ви да се отдаде на сладък сън. Комфортът при спане можете да осигурите, като изберете ергономични матраци и ги комбинирате с чаршафи и калъфки от дишащ материал.


Стъпка 4: Какви килими да изберем?

Килимите не са това, което бяха. Отминаха дните, в които тяхна характерна черта бяха стереотипните цветове и скучните щампи. Вече изборът им може да бъде много лесен и приятен, тъй като килимите се предлагат в безброй цветове, с разнообразни шарки, в много и различни модели. 

  • Едва ли някога сте предполагали, че един килим може да плени детето ви, да привлече вниманието му и да го държи с часове. Това обаче е факт. Доказателство са ярко оцветените килими, както и тези със забавни щампи, изобразяващи лабиринти, състезателни писти, популярни игри като “Не се сърди човече” и стълби. Те са не само изключително актуални, но и образователни и забавни. Именно това ги превръща в перфектното допълнение в стаята на вашето мъниче.

  • Килимът е важен и задължителен за всяка детска стая елемент. Това е така, тъй като с негова помощ ще можете да осигурите уютно и най-вече безопасно пространство, в което детето ви спокойно да играе, учи и почива.

Вижте още: Подът на детската стая - нещо изключително важно


Стъпка 5: Кът за съхранение… и игри

Стаята на вашето дете вероятно е най-хаотичното и разхвърляно кътче във вашето жилище. Колкото и да се опитвате да постигнете някаква подреденост в стаята, перфектно почистената и разтребена детска спалня е мираж. И може би така трябва да бъде, за да бъде детето ви радостно и да расте в хармонична среда. Хармонията обаче не значи задължително разхвърляне.

  • Можете да помогнете за поддържането на някаква организираност, като ползвате подходящи решения за съхранение. Изберете комбинация от затворено и стенно място за съхранение. Например рафтове и шкафове, в които да подредите книгите и дрехите на мъника и кошове, в които да приберете играчките му. 

  • Обособяването на кътчета с определена цел, ще помогне за опитомяването на хаоса в детското помещение и ще насърчи детето ви да поддържа стаята си чиста и спретната.

Добре проектираната и приветлива детска стая не е мираж, нито пък е трудна за създаване. Ако на всеки един от изброените елементи е обърнато внимание, със сигурност ще успеете да сътворите пространство, което вашето мъниче ще обожава. Ключът е да се съсредоточите върху създаването на стая, изпълнена с веселие и елементи, които отразяват същността на детето ви. Трябва, естествено, да обърнете внимание и на функционалността. А как точно да съчетаете практичност и стил в интериора на жилището ви, можете да разберете от специалистите в сферата на вътрешния дизайн, регистрирани в нашия сайт. За да се свържете с тях е нужно единствено да подадете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Цветков
Електроуслуги, София
36 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Емо Петров
Цялостен ремонт, София
118 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта