Домашната градина - какво да засадим в началото на пролетта?

Публикувано на 23/03/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 4 007 пъти

Ранната пролет е идеалното време за реализиране на вашият личен проект по озеленяване. Времето се затопля, но в същото време не прекалено и това е идеалният момент да планирате градинските лехи и да подготвите двора за новите растения. След като премине и последната слана за сезона, вече сте напълно готови да започнете засаждането. 

Потърсихме идеи за онези, които сега навлизат градинарството и се чудят с какво да се заемат в този сезон. Споделяме ги с вас.

Да започнем с цветята. Някои от нашите пролетни фаворити са агапантус, гардения и азалия. 


Агапантус - африканската лилия

Наричано още “цветето на любовта” е за всички, които търсят истински уау-ефект в своята градина. Агапантуса (Agapanthus) е идеалното решение за вашата градина. Той е бързо растящ, устойчив на суша, а експлозивните му цветове наподобяват летен бенгалски огън.

Препоръчваме ви сортовете ever sapphire или little fountain. Вечният сапфир цъфти по-рано и повторно, носейки зашеметяващ синьо-лилав оттенък и е идеален за малки градини или отглеждане в саксия. Несъмнено ще с него ще разцъфти и целия интериор. 


Романтичната Гардения

В случай, че търсите повече ухание заложете на сладката Гардения. Гарденията е подходяща за отглеждане в саксия, тъй като тя е деликатно цвете и има претенции към температурните промени. 

Това романтично растение има зашеметяващи бели цветове с нежно жълти центрове. Някои сортове започват да се отварят още през пролетта и цъфтят повторно през есента. Гарденията ще ви радва със своята наситена зеленина през цялата година.  


Азалия

Подчертаната красота на Азалията (Azalea) е това, което я прави един от най-обичаните пролетно цъфтящи храсти. Тя добавя забележителен цвят към всеки пейзаж. Повечето сортове предлагат от 3 до 4 седмици обилен цъфтеж, но някои видове, които цъфтят повторно могат да ви радват от 4 до 6 месеца годишно.  

Ако сте нетърпеливи да видите цветовете на труда си още през пролетта, ви предлагаме да изберете сортове като autumn belle или autumn starburst, тъй като тези бързо растящи красавици предлага пъстри цветове още в началото на сезона. Цветовете на autumn belle са нежно розови с червени петънца, докато autumn starburts има впечатляващ контраст между коралово и снежно бяло. 


И още няколко идеи

Ранната пролет е идеално време и за засаждане на тревисти, многогодишни растения като характерният за нашият бит здравец, астранция или ориенталски мак.  

Март е месецът на всички любители градинари. Сега е отлично време за засаждането на пъстрият салатен манголд, зелено-листното цвекло, див лук или кейл.  

По смелите от вас могат да опитат и засаждането на чери домати в саксия или разнообразни видове чили чушки. Защо не! Ранното засаждане на зеленчуци предоставя на тези растения по-дългият период за растеж, от който се нуждаят, за да развият своята максимална сладост. 

Други зеленчуци като бързо растящото червено цвекло или различните видове салати също могат да бъдат засадени през март, за да може да им насладим през късна пролет и ранните летни месеци. 

На финала само да напомним - при всички положения подгответе почвата добре като я почистите от плевелите и не се изкушавайте да я обогатявате с изкуствена тор.

Освен това, за всички въпроси може  да потърсите професионалните съвети на специалистите по озеленяване, на чийто опит и умения може да се доверите. Може с една лесна стъпка да заявите проекта си и те ще се свържат с Вас.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта