5 красиви малки басейни за всеки вкус

Публикувано на 08/08/2022 от Екатерина Димитрова | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 8 921 пъти

Притежаването на собствен басейн в градината е една прекрасна глезотия, изборът на която представлява изключително важна и често не особено лека задача. Тук ще видите няколко малки басейни с площ по-малка от 30 м.2 за удоволствие на семейството в летните дни. Интересът към малките семейни басейни все още е много голям. Голям брой български семейства мечтаят да си имат такъв в къщата или на вилното място. В голяма част от градските ареали, изборът на плувен басейн е твърде труден, с оглед малките налични пространства. За щастие, днес алтернативите за материали и покрития са многобройни - басейн от бетон, подсилена PVC, неръждаема стомана с облицовка, мозайки, мазилка или гранит... Вижте няколко от практичните предложения, които сме подбрали днес за вас, а в случай че намерите вашия басейн тук, потърсете някой от добрите изпълнители в MaistorPlus, които да претворят идеите ви в реалност.


Малък градски басейн

В този  уютен градски двор, решен изцяло в настилка от декинг, около добре поддържаната тревна площ намира място и малък правоъгълен басейн. Разположен под къта за почивка в двора, басейнът е напълно невидим в сезоните, които са неподходящи за плаж. Подвижните капаци обаче разкриват пълната му прелест в горещите летни дни. Не може да отречете практичното решение в случая. Можете да разположите ратановите мебели така, че при разкриване на басейна, те да останат от двете му страни. Ето и параметрите на това малко бижу: 

  • Изработен от пълзящ бетон, малкият басейн е облечен в подсилено PVC;
  • Разполага със солен електролайзер и електрически нагревател;
  • Тренажор, симулиращ плуване срещу течение;
  • Размерите са 2.80 м х 3.55 м, дълбочина - 1.40 м.

Оградете двора с каменна ограда, по кято китно да разположите цветни саксии. Осигурете голям ретро чадър в тон с ратановата мебел. Останете в компанията на любимия човек и два студени коктейла.

Прочети още: Бар столове – как да изберем подходящите


Спа център насред двора

В случай, че разполагате с дворно място във вилната зона, спокойно можете да си осигурите приятни изживяваня, като изградите собствен спа център на открито. Използвайте естествената денивелация на терена и не повече от 6 кв.м. площ, за да получите своето място за дълбока релаксация сред зеленината на природата. За този басейн ви е нужна дълбочина не по-голяма от 1.60м. Воднният кът можете да изградите на две нива, така че да е удобен за сядане и приятно отпускане в прохладата на водата. Изградете ниска стена от външния край на водоема, до която можете да насадите ниска храстовидна растителност. Това ще създаде усещане за усамотение и ще допълни общия комфорт на спа къта в двора. Басейът можете да изградите от бетон и да облицовате с фаянс тип мозайка. За да засилите усещането за натура - оградете с декинг в светли тонове. Не забравяйте и декоративните камъни наоколо, които ще завършат декора по най-добрия възможен начин. 

Параметри:

  • Размери - 2.25 м х 2.25 м., обща дълбочина – 1.40 м.;
  • Ширина на первазите от 0,40 м, облицовани в сива минерална мазилка;
  • Вградено осветление по перваза;
  • Снабден с дифузери за подводен масаж;
  • Осигурена подгряваща инсталация;
  • Дистанционна система Hydrocapt, която позволява дистанционно управление на техническите точки на спа центъра.


Малък басейн на терасата

Нямате просторен двор, нито вилно място, но разполагате с голяма тераса и прекрасен изглед? Плувен басейн от 10 квадратни метра, изграден на терасата, съвсем не е химера. Има най-различни конструкционни варианти да осъществите мечтата си, но тук се спираме на сравнително бърз и практичен такъв. Изработва се стоманобетонния отвор, който е с площ от 10 кв.м. и дълбочина от 1 м. и се покрива с полиестерна пясъчна смола. Малкият басейн може да се изгради и с 2-3 стъпала за разкош. Дъното е плоско, смолата може да варира в различни нюанси на синьо, което ще придаде и цвета на конструкцията. Каква облицовка ще изберете околовръст е въпрос на личен избор и предпочитания. Можете да комбинирате декинг около стълбите, така няма риск от хлъзгане с керамика имитация на дърво – намира се в различни цветове и размери. За да добавите зелено към тази идилия - опънете изкуствена трева в компанията на два комфортни шезлонга. Ако експериментирате с осветлението ще получите прекрасен воден кът за горещите летни вечери. 

Характеристики:

  • Мрежова хидравлика, снабдена със скимери и дренажна система;
  • Филтриране: пясък PAC, с потопен капак, вграден в стълбите;
  • Бордюри от щампован пясъчник Ceram - имитация на дърво;
  • Басейнът е подсигурен с полиестерен капак за зимните месеци.

Прочети още: Уникални басейни от различни кътчета на света


Малък басейн Dolce Vita за любители-плувци

Ако плуването е ваша страст и държите сутрин деня ви да започва с него, можете да си изградите плувна инсталация Dolce Vita в задния двор. Дори и да не е просторен и затревен, това не значи, че не е възможно да има басейн за плуване. Вижте как е решен проблема тук, на площ по-малка от 30 кв. м. Инсталацията е изградена като воден коридор с дължина от 11.5 м и 2.5 м. ширина. Дълбочина от 1.6 м. Коридорът е от традиционна зидария, покрита с аква изолзционна мазилка. Цялата тераса е в декинг. Басейнът е подсигурен с подвижен капак от същия материал с подсилена мембрана. Малкият басейн напълно задоволява нуждите за плуване, като осигурява и домашния комфорт. Сложете надуваеми кресла направо на земята и почивайте в промеждутъците на сутрешния аква джогинг. В сезоните неподходящи за плуване, подсиленият капак скрива водната повърхност и предоставя цялата площ на терасата за други цели. Параметрите тук са:

  • Дистанционен подвижен капак;
  • Подсилваща мембрана 150мм.;
  • Оборудван с UV стерилизатор с активен кислород;
  • Регулатор на рН и термопомпа. 

В случай че не се чувствате сигурни как да си изградите басейн у дома, заявете проект безплатно и ние ще ви помогнем да намерите подходящите професионалисти, с помощта на които да преобразите изцяло дворното си пространство.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
17 извършени проекта
Цветков VIP
Електроуслуги, София
36 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта