Мебели от естествени материали – чистота и минимализъм в интериора

Публикувано на 21/09/2023 от Anna Stankova | Последна редакция на 21/09/2023 | Видяно 3 885 пъти

В последните години изискванията към домашния интериор станаха все по-специфични. Времето на претрупаните помещения, които претендират за богатство, отмина, отстъпвайки място на изчистените, семпли и минималистични форми. Именно в тази ниша обзавеждането от естествени материали се оказа попадение в десетката, поради многобройни причини. Независимо дали ще изберете онлайн магазин за мебели или физически, със сигурност ще откриете страхотни попадения.


Какви са предимствата на естествените материали в обзавеждането?

Мебели от дърво, камък и бамбук създават усещане за топлина, уют и близост до природата в интериора. Ето някои от основните предимства:

  • устойчивост и дълготрайност – продуктите, изработени от дърво или камък, са изключително устойчиви и могат да служат години наред без видими следи от износване;

  • екологичност – опциите от бамбук се разграждат бързо в природата, което ги прави оптимален избор за тези, които искат да живеят в хармония с околната среда;

  • здраве и благополучие – те не излъчват вредни емисии и осигуряват чист въздух в дома.

Естествените материали в интериора предлагат уникално съчетание от дълготрайност, екологичност и естетика, което създава усещане за топлина, уют и близост до природата в домовете. 


Как да ги комбинираме в интериора?

 

Съчетанието им в интериора може да се окаже предизвикателство. Спазвайте следните основни принципа за най-добър резултат:

  • земни цветове – земните тонове лесно могат да се комбинират. Черешовото дърво се съчетава прекрасно с бежов или кафяв камък;

  • баланс между твърдо и меко – дървената маса с плот от камък в съчетание с меки столчета или диван ще добави динамика в интериора;

  • разнообразие на текстурите – когато ги комбинирате, е добре да играете с различни текстури. Гладко дърво с груб камък или плетени елементи добавят интерес и дълбочина в интериора.

Комбинирането на тези елементи изисква чувство за баланс и хармония. Важно е да се има предвид текстурата, цветовете и особеностите на всеки елемент, за да се постигне естествен и цялостен вид на пространството.


Тенденции в обзавеждането през 2023 година

През последните години наблюдаваме как интериорният дизайн все повече се връща към природата. Това е реакция срещу скоростта на модерния живот и желанието на хората да създадат уютен, комфортен и екологичен дом. През 2023 година тенденциите в интериорния дизайн продължават да подчертават значението на естествените материали.

  1. Минималистични форми

Съвременният минимализъм е по-различен от този на 90-те години. Днес той се характеризира с фокус върху функционалността и качеството. Простите, изчистени форми подчертават красотата на дървото, камъка или глината. Тези материали сами по себе си са достатъчно красиви, затова дизайнерите избягват излишната декорация.

  1. Дърво в тъмни тонове

Дървото остава любимо при обзавеждането на дома. През 2023 година тъмните оттенъци като орех, череша или дъб набират все по-голяма популярност. Те добавят топлина и изтънченост в интериора. Тъмните дървесни повърхности също така са отличен фон за светли текстили и акценти.

  1. Микс от старо и ново

Комбинирането на стари и нови елементи в интериора създава усещане за уют и история. Античните дървени мебели могат да се съчетаят перфектно с модерни стъклени или метални детайли. Тази комбинация допринася за усещането за уникалност и персоналност на дома.

За всеки, който иска интериор изпълнен с топлина и хармония, естествените материали ще бъдат печеливша опция. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Емо Петров VIP
Цялостен ремонт, София
117 извършени проекта
Вътрешни ремонти
Цялостен ремонт, София
145 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
28 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта