Детска стая в провансалски стил. Нежна и изтънчена.

Публикувано на 09/12/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 09/12/2022 | Видяно 3 830 пъти

Проектирането на детска стая в стила на френския Прованс ще създаде невероятна атмосфера на комфорт и освен това ще помогне да се развие чувство за добър вкус у по-младото поколение. Обзавеждането на детска стая в провансалски стил не е никак трудно. За да опростим нещата, бихме могли да кажем, че къщата в провансалски стил има много общи елементи с рустикалната простота на кънтри стила (въпреки че има и вариации на стила, по-близки до модерния, отколкото до винтидж стила), но тази тенденция в обзавеждането е много повече от смесица от други стилове. В тази статия ви споделяме как да създадете нежна и изтънчена детска стая в провансалски стил и върху какво да акцентирате.


Цветове

Основната роля в интериорния дизайн играе цветовата палитра. Стилът включва фини нюанси, близки до природата: лавандула, слънчоглед, маслина, теракота, бяло и синьо. Пастелните естествени цветове създават невероятно уютна атмосфера. Най-добрият избор ще бъде използването на тапети с флорален мотив. Можете да замените тапетите с боя и да ги покриете с ръчно рисувани орнаменти с безопасни акрилни бои. Текстилът, както и останалите елементи, трябва да са с естествен произход и сдържан образ. Най-популярните модели са райе, каре и флорален десен. Когато създавате детска стая в стил Прованс, е важно да запомните две основни правила: естествени материали и успокояващи цветове.


Състарено дърво и необработен камък

И кой е главният герой на провансалските мебели? Е, очевидно състареното дърво! Независимо дали става въпрос за шкаф, малка пейка или открити греди от тавана, старото дърво е един от основните елементи за пресъздаване на провансалския стил. Препоръчва се мебелите да бъдат в естествени светли дървесни нюанси.

Необработеният камък и ковано желязо също се използват широко в провансалското обзавеждане. Камъкът веднага придава онзи селски чар, който никога не трябва да липсва в този стил мебели. Ако не искате да инвестирате значителна сума, за да направите каменна облицовка, не се притеснявайте: тапетът ще бъде определено по-евтина и ефективна алтернатива!


Последни щрихи

Подовата настилка трябва да бъде от топли дървени дъски, които могат да бъдат от състарено дърво или боядисани в ярки тонове. Според правилата на стила таванът трябва да е чисто бял. За да подчертаете красотата му, можете да използвате съществуващи напречни греди, които след изрязване в дървена ламперия ще приличат на масивни греди.

По отношение на меката мебел, ленът и памукът са най-подходящите текстилни елементи за провансалското обзавеждане: свежи и естествени, те допринасят за създаването на светла среда и перфектно хармонират с обзавеждането на дома. Това създава позитивна атмосфера и добро настроение на децата. Най-подходящите декоративни аксесоари за пресъздаване на обстановката на френската провинция са ретро предмети от емайлиран метал.

Възможностите са наистина безкрайни и никога не знаете какво ново може да ви хрумне. Ако имате нужда от помощ по отношение на интериорния дизайн, свържете се с някой от специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Ремонти
ВиК Услуги, София
177 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта