Летни идеи - как да направим тента сами

Публикувано на 21/06/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 21/06/2023 | Видяно 5 410 пъти

Преди началото на горещите дни е добре да засенчим терасата или зоната за релакс в двора. Можем да си купим стандартен чадър или да монтираме шатра, а можем да направим тента от защитна тъкан със собствените си ръце.  

След дълга зима и прохладните пролетни дъждове е хубаво да почувстваме топлите лъчи на слънцето. Но колкото и да мечтаем за горещото лятото, топлината и ултравиолетовата светлина в големи количества не са полезни за организма. Ако обичате да прекарвате повече време на чист въздух и да се наслаждавате на сутрешното кафе на открито, без да навредите на здравето си, тентата е идеален вариант за засенчване на релакс зоната, без значение дали е на балкона или на двора. Тя не само ще осигури защита от парещите лъчи на слънцето, но и ще придаде на къта за кафе стилен вид. 

Възможно е да закупите готови модели, но те могат да бъдат скъпи и може да не са подходящият размер за вашия вътрешен двор или тераса. Достойна алтернатива е да направите своя собствена тента за защита от слънцето и да я окачите по начина, по който искате. 


Инструкция стъпка по стъпка

Да изработим тента за балкона или двора на пръв поглед изглежда сложно, но всъщност не е така. Тези три стъпки ще ви помогнат да се справите със задачата: 

  • Изберете правилната тъкан - тя трябва да бъде водоустойчива, лека и в приятен цвят. 

  • Решете къде искате да поставите тентата. Измерете размера на пространството, което искате да засенчите. 

  • Намерете опции за надеждни крепежни елементи и аксесоари за тентата, които ще издържат дори на силни ветрове и дъжд. 


Избор на плат

Да разгледаме всяка стъпка по отделно: 

Първо трябва да изберем правилната тъкан. Има доста добри варианти за издръжливи и водонепромокаеми материи, които не пропускат водата в сравнение с други тъкани и предпазват от яркото слънце. Такива материали се предлагат в различни цветове, така че можете да изберете нюанс, който отговаря на стила, в който е украсена терасата или двора.  


Подходящо място - точни размери

Материалът вече е избран и сега трябва да измерим площта, над която ще бъде поставена тентата. Измерете точно всички страни и добавете няколко допълнителни сантиметра към всяка. Така ще сме сигурни, че има достатъчно плат, за да се получи точния размер.

Трябва да решим и как ще бъде прикрепена тентата. Не забравяйте внимателно да проучите всички плюсове и минуси на избрания метод за закрепване.  Закрепването трябва да бъде възможно най-надеждно, така че тентата да не се падне или да се повреди от вятър и дъжд. 


Изрежете, зашийте, окачете

След като сме избрали място и сме помислили как ще закрепим тентата, е време да започнем с нейната изработка. Изрежете платното, като не забравите за оставите по 2 см. Допълнително, така че да има красив подгъв по краищата. Когато тентата от е готова може да я окачите по избрания начин на място. Уверете се, че платното е добре опънато и има правилен наклон, в противен случай рискувате да събира дъждовна вода. 

Вие вече знаете как да направите тента сами и да се наслаждавате на приятна сянка в летните дни. Ако обаче тази задача ви затруднява, можете да се обърнете към професионалните майстори от този списък. Те ще ви предложат разнообразни модели и цветове на тенти, които ще отговарят на вашите нужди и вкус. Можете да заявите вашия проект и да получите индивидуална оферта.

Насладете се на лятото с нова тента на балкона! 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Емо Петров VIP
Цялостен ремонт, София
117 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта