Как да си направим чаши от бутилки?

Публикувано на 13/03/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 13/03/2023 | Видяно 4 877 пъти

Сигурно сте виждали онези истински произведения на изкуството, сътворени от бутилки от бира или от друг алкохол и сте се питали как точно се правят? Всъщност това не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед, а приложенията могат да бъдат най-разнообразни. Например, бутилките от вино да се превърнат във вази за 8 март, сватбен подарък за младоженеца с любимата му напитка или можете да използвате по-малки бутилки и да създадете комплект чаши за дегустация. Освен това е евтино, бързо, а необходимите елементи могат да бъдат намерени във всяко домакинство. За този проект ще използвате огън и химикали, така че вземете допълнителни предпазни мерки. Спокойно, вероятността да се нараните е малка.


Първи стъпки:

Най-напред се снабдете с:
- какъвто и да е вид бутилка - от бира, кола, вино, алкохол;
- ацетон (открит в лакочистителя, нападнат от шкафа на жена ми);
- малка чиния за ацетона;
- парцал/кърпа;
- отпадъчна прежда или връв;
- запалка;
- шкурка.

Напълнете мивката с ледена вода. Можете да използвате студена чешмяна вода и няколко шепи лед. Изсипете ацетона в чинията. Не ви трябва много, а колкото да накиснете преждата/връвта. Това е силен химикал, така че бъдете особено внимателни при работа с него, дръжте го далеч от лицето си. Срежете прежда и увийте бутилката. Имате нужда от достатъчно прежда, за да я увиете около бутилката 4-6 пъти. Започнете да увивате преждата около бутилката там, където искате горната част да се отдели.


Смело напред

Задръжте бутилката в срещуположния край на мястото, където е преждата. С помощта на запалка запалете преждата. Завъртете бутилката, така че цялата прежда да се запали и продължете да въртите бутилката, докато пламъкът изгори (около 30 секунди). След като пламъкът изгори, незабавно потопете в ледената баня и горната част трябва да изскочи точно от мястото, където е била преждата. Може да отнеме няколко опита, ако стъклото е по-дебело. Не се притеснявайте, просто повторете процеса по-горе веднъж или два пъти и ще се получи.


За финал

Използвайте шкурка, за да изгладите ръбовете и несъвършенствата. Изчакайте 30-60 минути след счупването на стъклото, за да направите това, тъй като то става доста крехко веднага след процедурата. Не се тревожете за острите ръбове на чашата, не е необходимо много шлайфане, за да стане идеално гладка и безопасна за употреба. Изплакнете чашата и вече можете да пиете от нея, наслаждавайки се на любимото си питие, поднесено в красив и уникален дизайн, който си е лично ваш. Разбира се, колкото по-интересна и нестандартна бутилка намерите, толкова по-впечатляваща ще бъде вашата чаша. Освен това намирате креативно приложение на старите бутилки у дома.

Ако планирате ремонт на дома си, не се притеснявайте да се свържете с някой от професионалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта