Как да направим сами мартеница?

Публикувано на 23/02/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 23/02/2023 | Видяно 4 311 пъти

Освен с розовото масло и киселото мляко, чужденците свързват България и със символа на настъпващата пролет - мартеницата. От незапомнени времена в първият ден на март всички връзваме на близки и приятели, познати и непознати, червено-бяло “бижу”, изработено с много любов и наречено за здраве, дълголетие и късмет. И се поздравяваме с Честита Баба Марта! 

Традицията повелява с мартеничка да се закичат и домашните любимци, и животните на двора на село, за да бъдат здрави. В червено-бяло се пременя и домът ни, и това е радост не само за очите, а и за душата, и носи толкова много настроение. Мартеници се полюшват и на огледалото в колата, на входните врати на магазините, на бебешките колички...въобще навсякъде. 

Още в края на януари магазини и сергии се изпъстрят от красиви, червено-бели, всевъзможни творения на сръчните майстори. Изобилието е необятно и всеки може да намери нещо по своя вкус.  

Ако обаче сте от онези хора, които се изгубват в това разнообразие и искат нещо специално, индивидуално и неповторимо, с което да изразят отношение към бъдещият й притежател, значи този материал е точно за вас.  

Предлагаме ви няколко чудесни предложения за мартенички, които да направите сами и да вложите в тях обич и позитивна енергия, с пожелание да донесат здраве и радост на своя притежател. 


Пижо и Пенда

Това са главните герои в този празник и доста често се изобразяват в самата мартеничка. Пижо и Пенда могат да се изработят от традиционните вълнени конци в бяло и червено, но може да се прояви въображение и да се разкрасят и направят от други материали. Важно е основните цветове да са беля и червено.  

Техниката за изработване е проста - конците се намотават около сгънат картон или нещо друго в подходящият размер, след което чрез завързване на определени места се оформя фигурката. Краищата подрежете, за да са равни и може да декорирате по желание с цветни конци или мъниста. 


Пискюли и помпони

Заради простотата на пискюлчето този вариант на мартеничка изглежда елегантно и е стилен да се спази традицията. Това е подходящо решение за колегите например. Изработват се много лесно и може да ги направите толкова големи, колкото е необходимо. Преждата се намотава около пръстите на ръката и нещо друго с подходящ размер - сгънат картон например След това оформяте пискюлчето и завързвате близо до единия край. За завързването може да използвате или противоположния цвят прежда или с друг цвят, например син или зелен. За украса може да поставите мъниста, златни или сребърни конци и каквото на вас ви допада, за да направите мартеничката персонализирана и специална за човека, на когото ще я подарите. 

Помпоните се изработва по същия начин, с тази разлика че се завързват в средата и се оформят като кълбо. Помпончетата може да направите в традиционното бяло и червено или пък пъстри. Зависи от вашият вкус. 


Макраме

Това е за всички, които владеят техниката “макраме”, а може да се окаже достатъчно добра мотивация да я научите. Защо не?! Твърдят, че не било толкова сложно, колкото на пръв поглед изглежда. Чрез макраме може да се изплетат мартеници за ръката, които са много удобни и се предпочитат и от мъже, и от жени.  

Получават се красиви плетеници, в които освен бяла и червена нишка може да се вплетат и други цветове, да се изобразят фигури и мотиви. И при макрамето може да се използват мъниста, дървени и други декоративни елементи за придаване на индивидуалност на изделието.  


Плетена на една кука

Още една разновидност на плетените мартенички, която е за по-сръчните. Може да се изработи мартеница за закачане, гривна за китката, за врата, въобще каквото ви хрумне. Вие най-добре знаете какво ще се хареса на човека, за когото ще я направите. Може да се изплетат различни мотиви и да се гарнират с мъниста или нещо синьо, нещо зелено ...против уроки, за късмет...творете на воля. 

Също така може да направите красиви декоративни мартенички за дома, с които да създадете тематична атмосфера.


... и една съвсем лесна идея

Най-лесният начин да правите мартеница сами е като усучете заедно бяла и червена нишка. Изберете хубава прежда в наситени цветове. По традиция трябва да е вълнена, но не е задължително, а техниката е проста - усукваме всеки конец по отделно, а след това двата заедно. Готово! 

Завържете на възел краищата, за да не се разплете. Получава се нишка в бяло и червено, която може да оставите просто така, да я завържете като гривна или закачите на дреха с безопасна игла. А може да я украсите с подходящи декорации, за да се получи оригинален и персонализиран амулет или пък  да направите мартеничка за домашния любимец.

Понякога преплитат и син конец, за предпазване от лоша енергия и уроки или пък зелен, а вие може да направите онова, което вашето въображение рисува.  

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Емо Петров VIP
Цялостен ремонт, София
117 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
19 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта

Друго