Как да изолираме апартамента от шума – план за действие

Публикувано на 01/12/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 01/12/2022 | Видяно 4 885 пъти

Всички сме съгласни с фразата „моят дом е моята крепост“, защото точно това търсим в дома си – оазис на спокойствието, меката на комфорта и царството на тишината. Прибираме след работен ден, изпълнен с напрежение и стрес, попаднали сме в поне три задръствания и накрая искаме единствено да си почиваме с вкусна храна и отпускаща музика или филм.

Реалната картина обаче нерядко е съвсем различна. Познато ли ви е? Купон до 3 през нощта някъде из етажите, безкраен ремонт в съседния вход, учудващо шумни разговори по телефона нон-стоп… Да, планът за спокойната уютна вечер отлетя в неизвестна посока.

Но ние имаме решение – нарича се шумоизолация. Ако ви звучи като нещо твърде сложно, с което да се заемете сами, кажете ни. Ето тук. В нашия сайт има регистрирани квалифицирани хора с опит, които ще се погрижат да създадете своя мечтан дом, далеч от всички излишни и обезпокояващи звуци.

А ако имате сръчни ръце и вече се мотивирахте за действие, ето няколко практични насоки за това как да изолирате апартамента от дразнещи шумове.


С какво да започнем?

С планиране. Всеки ремонт и всяка сериозна работа по жилището започва с внимателно и подробно планиране. А в това, че звукоизолирането на апартамента е сериозна работа никой не се съмнява.

Първо определете какъв е шума, който Ви безпокои – дали е от улицата, дали от съседите или от заведението наблизо. Всеки шум е различен и изисква определен начин за изолиране. Определянето на вида шум е важно и за следваща стъпка от планирането – съставянето на бюджет.

За да съставите адекватен бюджет за тази задача, предварително се информирайте за цените на материалите, които възнамерявате да използвате и за начините, по които ще изолирате дома си. Така ще прецените какво може да си позволите. Съберете мнения и впечатления, допитайте се до познати или пък прочете в различни профилирани форуми. Поинтересувайте се за новостите и за най-ефективните решения в шумоизолирането.

След това решете дали ще изолирате цялото жилище или само част от него. Това също влияе на бюджета, така че е важно да сте убедени в решението си. Например може да изолирате само стените или само пода и тавана, а може и всичко. Вие преценете в зависимост от това от къде идва шума.

Следваща стъпка е усвояването на определени умения, които ще ви помогнат да се справите с изпълнението на задачата. Не е мисия невъзможна, когато човек има желание ще намери и начин. Вероятно ще откриете добри обучаващи видеа или подробни инструкции за необходимите материали, инструменти и всичко останало.


Варианти на шумоизолация

Съществуват няколко ефективни начина за изолация на външните шумове и първият, за който веднага се сещаме е с помощта на качествена дограма. Напълно възможно е това да е правилното решение във Вашия случай, ако шумът идва от натоварената градска среда. Сега вече могат да се намерят профили и стъклопакети с висок клас на шумоизолация, които ще оставят отвън всеки досаден шум.

Подмяната на вратите и прозорците няма да даде търсения ефект, ако шумът идва от сградата, в която живеете. За тези случаи правилна стъпка е поставянето на изолация на стените. Същото може да се направи и с пода, и тавана. Положеният изолационен материал ще "погълне" вибрациите, които пренасят шума и така ще обезшуми пространството.

Ако планирате да направите това сами и до сега не сте се интересували как точно става това, потърсете информация и съвети.


Стени, под, таван – кое как да изолираме?

В общи линии принципа, по който се изолират помещенията от странични шумове е като се полага върху стените определен вид материал, който служи като абсорбиращ шума елемент. Подобно нещо може да се направи и на пода и тавана. Шумоизолационните материали могат да бъдат различни  и с развитието на технологиите те стават все по-качествени и ефективни. Може да избирате между – акустични гипсокартони, сандвич-панели, специални мазилки, минерална вата и дори цели системи, които гарантират най-висока резултатност.

Всички материали имат както предимства, така и недостатъци. Добре е да се запознаете с техните специфики преди да направите избор.

Хората с опит в тази дейност споделят, че няма материал, който напълно да спре шума, но има такива, които могат да сведат до минимум проникването му през стените. Ето защо предварителна подготовка е много важна. Внимателно и подробно съберете нужната информация и след това изберете най-подходящият вариант.

Факт е, че звукоизолацията на дома е една от трудните задачи. Процесът е продължителен, многокомпонентен и изисква доста внимание, умения и опит. Затова поверете тази работа на специалистите, които гарантирано ще се справят с този досаден шум, а Вие ще отриете спокойствието на дома си, ще посветите времето си на приятни занимания с близки и приятели.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта