Модерен ретро дизайн - завръщането на иконичния стил в интериора

Публикувано на 23/11/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 23/11/2023 | Видяно 3 872 пъти

Носталгията по 50-те, 60-те и 70-те години се завръща, този път в отлична хармония със съвременните елементи, за един още по-интригуващ интериор. 


Ретро дизайнът всъщност, никога не е излизал от мода, но последните няколко сезона се отличават с истинско възраждане на този стил. Завръщането на ретро дизайна в интериора не е просто мода, а по-скоро привързаност към елегантните линии, богатите цветове и неповторимата атмосфера на миналите десетилетия.  

Предполагаме, че това не изненадва никого, тъй като ретро дизайнът на интериора от миналото излъчва своеобразна индивидуалност и неподражаемост, от която понякога имаме нужда. В крайна сметка, това, което до скоро възприемахме като старомодно, отново ни впечатлява с много свежи и иновативни идеи. 

В тази статия ще ви разкажем с какво ретро дизайнът е завладял сърцата на мнозина и как можете да го внесете във вашия интериор с увереност като професионален дизайнер. Не пропускайте този увлекателен гид към едно вълнуващо-ретро и в същото време модерно жилище. 


Какво е съвременен ретро дизайн?

Съвременният ретро интериорен дизайн е израз, който описва уникалната и еклектична комбинация от винтидж елементи и съвременни характеристики. Можем да го опишем като умело съчетаване на тенденциите в интериорния дизайн през настоящия сезон и тези от изминалите десетилетия.

Въпреки че всяка историческа епоха може да бъде източник на вдъхновение, тук акцентът пада върху емблематичните десетилетия в периода от 50-те до 80-те години. Всяко от тези десетилетия се характеризира със собствен стил на мебели, декорация, модели и цветови схеми, които са се превърнали в символ на своето време. 

Казано по друг начин, декорирането на дома в модерен ретро стил се основава на това да съчетаем на пръв поглед несъчетаемото. Уникалността и поразителния ефект е именно в контраста.  


Елементите на модерния ретро стил

За разлика от много от другите стилове в интериорния дизайн, модерният ретро стил има малко правила, които основно са насоки за съчетаване на старото с новото. В този смисъл, модерният ретро стил много напомня на еклектичния стил. 

В еклектичния стил, няма стриктни правила, но за разлика от него, в модерния ретро стил трябва да се използват определени естетически елементи. Такива като старинен стол и телефон. Тези два елемента, комбинирани с зелени стени или тапет и бюро за компютър в бяло и ще постигнете идеалното съчетание на старо и ново. Този стил е богат на детайли и предоставя възможности за изразяване на въображението. 

Модерният интериор, въпреки че носи ретро привкус, трябва да бъде функционален и практичен. Това, плюс ясните тонове и изчистените линии, са ключовите елементи на модерния дом. Съчетаването им с ретро елементи означава да придадем на интериора оригинален, цветен щрих, който  ще го направи уникален. Трябва да внимаваме обаче да не прекалим с винтидж елементите. Те трябва да бъдат добре преценени и стратегически разположени в модерна среда. 


Цветовете на ретро дизайна

За да обзаведете дом в модерен ретро стил, трябва да започнете  с цветовете на дизайна. И тъй като все пак това е модерна среда, имаме възможност да експериментираме с цветовете. Цветовите гами могат да бъдат пастелни и да бъдат използвани не само за стените, но и при мебелите, уредите и декорацията. 

В съзнанието ни често изниква ретро хладилник в светло синьо и ярко червен тостер, които поставени в кухнята ще оживят атмосферата и ще я направят много специална. Същото може да направим и в хола, с фотьойли в цвят розова пудра или тапицерия от кадифе в люляков цвят - и двете решения ще придадат на интериора непреходен вид и стил.  

Ако от друга страна, сте любител на смелите и ярки цветове, тогава можете да изберете поп арт стила  от 50-те години. Характерните елементи на този дизайн са цветните столове и мебели в оранжево, червено, жълто, синьо, които се съчетават отлично с кръгла дървена маса. 

Що се отнася до декорациите обаче, предлагаме ви да изберете принтове в стил Анди Уорхол, баща на поп арт, който изобразява елементите на културата от 50-те години. 


Текстилът като балансиращ елемент

В модерна къща, но с ретро докосване, цари топла и приветлива атмосфера и това усещане идва, преди всичко от текстила в интериора. Идеалният текстил за този стил са ръчно изработени персийски тъкани или тъкани с животински мотиви и различни текстури, които създават контраст със заобикалящата среда, благодарение на своята оригиналност. 
Ако обаче обзавеждането в дома ви е екстравагантно и смело, тогава заложете на текстил в неутрални цветове, за да не претоварите интериора и атмосферата да стане тежка. 


Използвайте дърво

Дървото е материалът, който не може да липсва в ретро среда. Това е материал, който е използван при производството на мебели в различни стилове и през различни епохи. Светът на интериорния дизайн се е променил и еволюирал, но дървото остава най-популярният материал на всички времена. Така че логично е да присъства и в модерния ретро интериорен дизайн. 

Това е издръжлив и много красив материал, който е подходящ за стилове, който следват най-новите тенденции, но внимателно докосват и вече отминалите. Елегантен вариант за спалнята е тапицирано легло до старинно нощно шкафче от дърво. Или дървена маса и цветни столове във вашата кухня. Дървото никога няма да ви разочарова! 


Осветлението в ретро дизайна

Играта с осветлението е един от най-лесните и ефектни начини за комбиниране на модерния интериор с ретро елементи. Оптималните решения могат да бъдат полилей от стъкло в стил Art Nouveau, като символ на миналото, което се съчетава перфектно с настоящето. 
Алтернатива може да бъде огледало в бароков стил от 17-ти век, което излъчва характер, за да увеличи максимално светлината в помещението. 

Нуждаете се от помощ при избора на правилния декор в ретро стил за вашето жилище? 

Ние можем да ви помогнем да преодолеете всяко дизайнерско предизвикателство с лекота. Просто заявете безплатно своя проект, за да започнете!  



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
7 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
12 извършени проекта