Дългото пътуване на дивана и как са го променили десетилетията

Публикувано на 22/02/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 23/02/2023 | Видяно 4 124 пъти

Едва ли днес има човек, който може да се представи съвременния дом без диванът. Неговата история започва някъде в Древния Рим, извървява дълъг път, за да стигне до френските дворци и от там, през още няколко трансформации, достига днешните домове и обещава да продължи пътуването си и в бъдещето. 

Диванът освен дълга история има и богато разнообразие от видове и форми. През годините е бил кадифен, кожен, плюшен, с модули, без модули, червен, зелен, на цветя, с райета, разтегателен, минималистичен, футуристичен и какъв ли още не. 

Той е главният герой във всеки хол и вероятно често най-скъпата мебел в това помещение. Диванът почти винаги има значителна роля в оформянето на пространството и влияе на атмосферата, а чрез нея и на нашето настроение. 

За всеки важен период от историята има характерни тенденции в дизайна  при диваните, които носят духа на времето и остават емблематични в историята. Дизайнът през десетилетията е оставил не едно или две творения на изкуството. Нека погледнем назад и видим най-запомнящите се тенденции и модели, които ще вдъхновяват дизайнерите и занапред. 


на изображението: Lips Sofa, 1970


1970 - комфорт преди всичко

Не напразно започваме със 70-те години на миналия век. Съвременните тенденции са сериозни повлияни от стила на това десетилетие, в което комфортът е бил на преден план и всичко се е изграждало около него. За разлика от модернизма от средата на века, който налагал правилната и по-дефинирана форма на мебелите, през 70-те се насърчава наслаждаването на свободното време у дома и, съответно, това ясно се вижда в плавните линии и свободни форми на диваните. 

Това, което отличава диваните от това десетилетие, са заоблените ръбове и меки силуети, които приветстват комфорта и гъвкавостта и предоставя възможност за луксозна почивка. Диваните от 70-те ще разпознаете по меките драперии, естествената кожа и кадифе. Някои от най-известните модели са повлияли значително на хората, които са търсели нов начин да изразят своята индивидуалност. В много от домовете място са намерили някои от иконичните модели за онова време, които сега служат за вдъхновение на интериорните дизайнери. 


на изображението: Togo Sofa by Michel Ducaroy, 1973


1990 - типичният диван

След като 80-те години, повлияни от началото на века, възраждат стила Арт Деко идва новото десетилетие, в което диванът е точно това, за което се сещате, когато стане дума за диван. Диванът на 90-те години е голям, многофункционален, базиран на формата и с по-широки ъгли, тоест леко наклонен. Той има централна роля в дома, когато стане дума за комуникация и споделено време с близките. Отличителни за моделите са големите възглавници, на които се приписват и много допълнителни функции. 

Това е било времето на телевизионния комфорт, когато хората са прекарвали повече от времето си в хола. Забелязват се и ярки десени, с различни мотиви, карирани материи, различни райета и други геометрични фигури. Това е времето и на калъфите, с които хората променяха временно външният облик на дивана.


2000-2010 - от Shabby Chic към господството минимализма

Новото хилядолетие навлиза в интериора с увлечение към Shabby Chic стила и това чувствително се наблюдава и при диваните. Те стават изтъркани и шикозни, запазват своята масивност и удобство, и поддържат бялата си елегантност. Белият диван е особен елемент в интериора, тъй като присъства, но в същото време не създава визуален шум, а запазва пространството чисто с възможност за добавяне на различни декоративни щрихи. 

Ако има нещо, от което едва ли някога ще се откажем в интериорния дизайн, то това е минимализма. Стилът завладява въображението на дизайнерите през второто десетилетие на нашия век и е оказал сериозно влияние върху интериора. Той е следствие на зародилата се идея да разчистим дома си, а от там съзнанието си, да използваме неутрални нюанси и да внесем хармония в пространството. Въпреки че минимализма съществува от векове, неговото присъствие става осезаемо през 2010 година не само в интериора, а в модата, lifestyle, архитектура. 

Минимализмът в домовете се внася чрез ненатрапчиви и с изчистени линии мебели, с ясна и функционална цел. Диванът е бил точно такъв и се вписва в пространството, без да бъде претенциозен или да прави твърде ярка заявка за основен елемент. Диванът често е проектиран в светли студени тонове - сиви, сини и дори бели, а материите са естествени като дърво и кожа. Формите значително се смаляват и диванът става малък и компактен, за да се впише без проблем в по-малките жилища на хората. Силуетът е лек, но структуриран и с още една функция - мястото за съхранение. 


2020 – връщане в 70-те

Връщаме се там, където започнахме - в момента 70-те години имат сериозно влияние върху интерирония дизайн. Много от иконичните модели на дивани от онова време сега са едни от най-търсените. Моделите са небанални и съответстват на критериите на много хора, привличат с минимализъм, дизайнерски и понякога футуристични решения и определено се вписват във всяко жилище.  

Диваните на настоящото десетилетие се характеризират със стилна и впечатляваща визия, функционалност и удобство. Те са едновременно отлично място за релакс и красив, понякога акцентен елемент в интериора. Отново се наблюдават разнообразни материи и тоналности. Диваните ги виждаме в кожа, плюш, в сиво, наситена охра или пък кралско синьо. 

От стиловете минимализмът преобладава, линиите са прави и изчистени, което им придава естествена елегантност. Предпочитание се отдава и на ъгловите дивани, с различни модули, които позволят да се разположат във всяко помещение и да се оформи оригинален интериор като от списание. 

Може би много елементи от домашния интериор говорят за нас като личности, но като че ли диванът най-видимо отразява времето, в което живеем. От твърдите и неудобни дървени пейки до съвременните комфортни модели и произведения на изкуството, които ще останат в историята, всичко говори за нас, за начина по-който реагираме на предизвикателствата на живота, за символите на уют и уединение за нас и любимите ни хора. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта

Друго