5 важни правила за обзавеждане на малък апартамент

Публикувано на 25/11/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 25/11/2019 | Видяно 6 026 пъти

Малките апартаменти определено имат своите преимущества - по-нисък наем, често по-голяма близост до оживените райони на града и не на последно място - не малка доза незаменим чар, носеща много уют и уединение. Е, последното е така, само ако знаете как да обзаведете и декорирате дома си красиво.

Един силно разпространен мит, на който хората често стават жертва при декорирането на по-малки апартаменти, е, че целият им фокус пада единствено върху функционалността на пространството за сметка на дизайна, който в повечето случаи остава пренебрегнат. Това схващане обаче е много далеч от истината. Дори жилището ви да е с малка площ, това не означава, че интериорът му не може да бъде стилен и естетически привлекателен. Затова и тук ви представяме най-важните правила, които е необходимо да спазвате при декорацията на вашето малко жилище. Изпълнявайки ги, ще си създадете едно пространство, което ще е във ваша полза, тъй като ще бъде практично и удобно и заедно с това ще е стилно, красиво и отразяващо личността ви. 

Ако пък се притеснявате сами да експериментирате с интериора на дома ви и имате нужда от професионална помощ, то не се колебайте да я намерите в лицето на специалистите в интериорния дизайн, регистрирани в MaistorPlus.


Разграничете отделните зони в апартамента

На пръв поглед може би концепцията за помещение с отворен план изглежда като най-доброто решение за декорация и обзавеждане на  апартамент с малка площ. Да, отначало това може да е една наистина практична и приложима идея, но с течение на времето липсата на ясни граници на отделните зони в помещението, може да доведе до огромни проблеми и обърквания. Какво трябва да направите?

  • Направете всичко възможно да обособите отделни зони в основното пространство и да дадете на всяка зона определена цел. 
  • Поставете закачалките за якета и шкафчетата за обувки до вратата, за да създадете удобно и практично антре. 
  • Поставете барплот между кухнята и трапезарията и всекидневната. Така ще си помогнете за по-лесната работа и сервиране в кухненското пространство и ще си обособите допълнително място за съхранение на вещи.
  • Ако леглото ви също е в общото помещение, обърнете дивана си до подножието му, за да привлечете мигновено погледа в хола. 
  • Ако имате конкретно хоби или сте почитатели на някакъв вид изкуство или занимание, не се притеснявайте именно тези ваши интереси да играят ключова роля в очертаването на границите в жилището. Например чудесен вариант са високите растения. Можете също да вкарате в декора си всичко, което смятате, че ще отрази стила ви и ще изпълни задачата, за която е предназначено.


Инвестирайте в мултифункционални мебели

Често го казваме и няма да спрем да го правим, защото именно този съвет е ключов при обособяването на красиво и практично малко помещение. Инвестирайте в мебели, които изпълняват повече от една функция! Когато обзавеждате помещение с малка площ, абсолютно всеки сантиметър е важен. Затова вместо да се опитвате да подчините пространството около мебелите си, се фокусирайте върху закупуването на такива, които ще работят за вас и нуждите ви. 

  • Пример за такава мебел е удобният диванът, който с няколко лесни и бързи стъпки може да бъде превърнат в уютно легло. Кухото пространство под него пък може да се използва за съхранение на дрехи или други важни за вас вещи.
  • Каквито и мебели да изберете, е важно те да са съобразени с размера на пространството, в което ще се намират. Имайте предвид, че свръхголемите мебели ще ви изиграят лоша шега и само ще направят така, че стаята да изглежда още по-малка. 

Вижте повече: 4 лесни идеи за декорация на малко помещение с отворен план


Заложете на цветова палитра в светли нюанси

Както знаете, наситените, тъмни цветове имат свойството да правят така, че пространствата да изглеждат визуално по-малки. За сметка на това пък, светлите нюанси създават точно обратната илюзия - пространството изглежда по-голямо. Затова, когато избирате цветова палитра за малкото си жилище, се опитайте да спрете на такава, която ще е от полза на интериора ви.

  • Когато търсите най-подходящата цветова схема, се съсредоточете върху използването на три цвята. Два от тях е хубаво да бъдат в светли, ярки нюанси. Те трябва да присъстват в по-голямата част от пространството. След това добавете един по-тъмен цвят за акцент. Така ще си осигурите повече визуален интерес в помещението и ще добавите интериорна закачка. 
  • Ако пък за вас е невъзможно да живеете в апартамент, в който наличието на по-смел цвят е почти никакво, не се притеснявайте. Вариант за вас е да компенсирате с цвета на мебелите. Изберете един акцентен, дързък цвят и купете всички мебели, предназначени за дадената зона в същия нюанс. Хубаво е обаче да ограничите акцентния цвят, като го използвате само в една част от апартамента. Твърде многото различни цветове в малкото пространство могат да създадат неприятен ефект и да предизвикат по-кичозен вид.


Добавете извивки за по-интересен вид

Тъй като повечето малки апартаменти са във формата на кутия, е важно да направите така, че да създадете повече визуален интерес. Това може да се случи, като използвате мебелите си, за да добавите семпли, но ефектни извивки. Според интериорни дизайнери, по-интересните и разчупени мебели, ще предпазят помещението от монотонен вид и ще допринесат за по-впечатляващия му стил. Пример за такава мебел е кръглата маса. Тя е изключително универсална и безспорно красива.

  • След като откриете мебелите, които отговарят на нуждите ви и личния ви стил, не забравяйте да комплиментирате тези извивки, като използвате подобни форми и в аксесоарите за дома.
  • Вместо да избирате обикновено, правоъгълно огледало за баня, изберете кръгло, което да е в синхрон с останалата част от интериора.
  • Вместо да се залагате на осветителни тела с по-прави форми, поместете в апартамента си такива с по-заоблени.

Вижте повече: Оптимизирайте мебелите и пространството в дома си


Модерното понякога е по-добре от традиционното

Големите, обемни мебели могат да направят малкия апартамент да изглежда затворен и задушен. Включването на плаващи елементи във вашия дизайн може да отвори пространството, като позволи на окото да направи мини-пътешествие в стаята и същевременно осигурява функционалност.

  • За целта се опитайте да използвате плаващи рафтове вместо шкаф за книги или конзолна мивка на мястото на традиционната такава с шкаф. 
  • По отношение на мебелите, тези с крачета ще заемат по-малко място от тези, които стоят директно върху пода.

Намирането на правилния баланс между функционалност и стил е изключително важно за създаването на пространство, в което да може човек да живее уютно и спокойно. Затова, дори когато живеете в малък апартамент, трябва да се съсредоточите върху запълването на дома си с предмети, които отговарят на вашите нужди, като същевременно подчертават вашата лична естетика. Трябва и да се съобразявате с някои важни интериорни правила, за да можете дългосрочно и пълноценно да използвате жилището си. Ако имате въпроси относно интериора и естетиката в дома ви, можете да се обърнете към експертите в областта на вътрешния дизайн, регистрирани в сайта ни. Можете да подадете безплатна заявка за проект още сега, а до 24 часа вече ще имате и оферти. Сравнете ги изберете най-подходящата за вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта