Тенденциите в строителството през 2022

Публикувано на 20/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 27/02/2023 | Видяно 1 437 пъти

Всяка година носи своя принос към новите тенденции във визията и функционалността на сградите. През изминалата година устойчивостта и повишаването на ефективността са в основата на развитието на архитектурата. Няма съмнение, че изминалите няколко години стартираха нови течения в дома и изграждането му. Много строители изпитаха несгодите на недостига и липсата на внос на строителни материали. Двайсетте години на нашия век донесоха много предизвикателства, с които професионалистите да се справят. Новостите в строителството еволюират. От нови технологии до подобряването на материалите и строителните техники, които се използват. Ние ви показваме основните тенденции в строителната индустрия, на които ще станем свидетели през 2022 година.

Ако скоро не сте се занимавали със строителство на дом или неговия ремонт, то със сигурност ще откриете много новости и промени. Опитните специалисти следят тенденции и държат на своето усъвършенстване, като в крайна сметка предлагат на своите клиенти иновативни подходи и услуги.


Изчистена и семпла визия

Минимализмът и чистота в дизайна вероятно са на първо място в списъка. Фокусът на множество професионалисти е насочен върху чисти, прости линии, естествени материали и красиво изработени детайли. Специалисти споделят, че през последните години много клиенти се обръщат към тях с определен бюджет, който кара архитекти и дизайнери да измислят нови „умни“ подходи спрямо избора на материали и дизайна. Минималистичното излъчване в архитектурата се изразява в използването на прости дизайнерски визии, форми и актуални материали. Прекомерната употреба на орнаменти и декорации се отхвърля в полза на чистота и характер на сградата. А дали клиентите са ръководени от бюджета си или от собствени предпочитания, времето ще покаже.


Превесът на „зеленото“ строителство

Енергийната ефективност и устойчивост са фактори, които се взимат все повече под внимание. Една от трите най-важни характеристики за клиентите е именно енергийната ефективност. В допълнение към слънчеви панели и соларно осветление, строителите все по-често интегрират устойчиви материали в своите произведения. Намаляват се или се елиминират негативните действия и отпечатък върху природата, като се цели да се създаде положително въздействие върху климата и околната среда. „зелените“ сгради запазват ценни природни ресурси и подобряват качеството на живот.

  • Използване на слънчева енергия, вода и други природни ресурси
  • Мерки за намаляване на отпадъците и рециклиране
  • Повишено качество на въздуха в сградата
  • Използване на материали, нетоксични и устойчиви
  • Вземане предвид на заобикалящата околна среда
  • Дизайн, позволяващ адаптиране към променящата се среда


Индивидуален стил

Както при модните тенденции, тези в строителството на жилища се целят към отразяването личния стил и индивидуалност. Домът ви може да отразява личността ви чрез текстури, използваните материали и цветове. Модерната естетика от своя страна включва отдалечаване от много кичозни детайли. Острите линии и ръбове са изключително популярни. Все по-често се срещат и фасадни панели за въшна облицовка на вече съществуващи къщи. Кръглите и обли колони се заменят с квадратни, все по-малко детайли и орнаменти във външния дизайн на сградите. Хората искат да излязат извън статуковото като използват различни елементи в необичайно за тях местоположение. Метални панели, дървени врати, използвани за плевни, капаци за прозорци, интересни и нетрадиционни форми.


Живот на открито

Тази тенденция не е никак нова, но със сигурност нейната стойност се увеличи през последните години, порати прекарването на много време на закрито. Външните пространства са също толкова интересни, колкото и вътрешните, и много хора са съсредоточени над това да ги облагородят и направят напълно пълноценни. Първото нещо за създаване на идеалното кътче на открито, независимо дали двор или тераса, е да развихрите въображението си и да се вдъхновите. Външното пространство трябва да комплиментира интериора на дома ви. Приоритизирайте практичността, колко приятно би било да прекарвате времето си на открито? Много собственици проявяват интерес към летните кухни, водните съоръжения – басейни, фонтани, летни душове, а да не забравяме и киното на открито.


Смарт технологиите превземат сцената

Умните домове или домашната автоматизация са термини, които се използват за широк спектър от наблюдение, контрол и автоматизиране на процесите в дома. Устройствата могат да се управляват с едно докосване на смартфона, като позволяват на потребителите да регулират функции като температурата, осветлението, електроуреди и да наблюдават дома си, където и да се намират. Ето и най-актуалните смарт методи за 2022 година:

  • Иновации за домашния офис – през последните години все повече хора работят от дома си. Домашният офис изисква здравословна, добре обмислена среда, която ви държи фокусирани и мотивирани и затова първокласните производители създават иновативни решения, свързани с това. Иновациите включват столове и бюра, които ви напомнят да се изправите, многофункционални станции за зареждане, интелигентни системи за осветление и щори, които регулират светлината.
  • Технологии, улесняващи домакинството – от фурни, които позволяват регулация от телефона ви, до банята – смарт решенията правят живота по-безопасен, лесен и по-енергийно ефективен. Автоматизираните прахосмукачки, перални и сушилни са само първата стъпка за дома пред 2022 г. Настолните домашни градини ви позволяват да се нардвате на пресни билки и зеленчуци, като единствено трябва да ги включите, да добавите вода и да поставите пълнителя със семена. И Voilà, време е да се насладите на домашната реколта!
  • Концепции за интелигентен дом – архитектите и строителите обмислят в ранен етап какви ще бъде дигиталната инфраструктура на дома, още на фаза на планирате. Светлини, щори, отоплителни, развлекателни системи, системи за сигурност, домашни фитнес зали и електроника, заедно с интелигентни инструменти и уреди, могат да бъдат контролирани чрез едно централно устройств, добавящи лукс и докосване на изключителност на дизайна.

Тенденциите се променят постоянно, затова заложете на устойчивите. Свържете се със специалисти, които ще ви помогнат да създадете идеалния дом, като ще се съобразят с вашите нужди, а кой знае - може да ви дадат предложения, на които да не може да устоите. Заявете своя проект още сега и научете най-интересните новости, които може да интегрирате в настоящия или бъдещия си дом.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
68 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта

Технически въпроси

Съвети за изпълнители