Есенно почистване - как да подготвим дома си за сезона?

Публикувано на 27/10/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 27/10/2023 | Видяно 3 238 пъти

Есента е времето, когато природата се подготвя да посрещне хладния и влажен сезон - листата падат, птиците отлитат. Домът ни също трябва да се подготви за зимата и есенното почистване е чудесна възможност да направим това.

През лятото прекарвахме повече време навън с близки и приятели, посрещахме гости, пътувахме и у дома се натрупа прах, а и трябва да приберем летния гардероб и да се освободим от ненужните вещи.


Разчистете коридора

Да започнем от коридора. Там често цари безпорядък, натрупват всякакви малки неща, всеки оставя нещо и на границата между двата сезона настъпва пълен хаос. 

Когато времето е хубаво, проветрявайте помещението и започнете с почистването. Приберете всички летни вещи и извадете на тяхно място есенните. Летните може да приберете в килера или вакуумни торби, а онова, което вече няма да носите може да подарите или отнесете за рециклиране. 

Подредете и обувките за есента и зимата в шкафа за обувки.  Ако няма място за всички, оставете онези, които носите по-малко в кутиите. 

Организирайте съхранението на вещи от ежедневието, които обикновено стоят в коридора. Обикновено това са ключове, шалове, шапки, ръкавици, чадъри, повода за разходка на кучето и разни други такива неща. 

Оптимизирайте мястото, където можете да оставите връхните си дрехи и чантите в коридора, като добавите някои закачалки за палта или рафт с релса, така че да можете да ги окачите там. Малък рафт или тясна конзола в коридора е идеален за дребните неща и за да не се разпиляват навсякъде, поставете подходяща купа, поднос или друг съд, в който да ги държите.


Подредете всичко в хола

В хола също трябва да внесете ред и да създадете подходяща атмосфера за предстоящия хладен и влажен сезон. Съберете всички неща, които няма да са необходими и ги приберете за следващото лято. След това организирайте зоните - от телевизионния шкаф и масичките за кафе до рафтовете и шкафовете.

Подредете купчините книги, подредете прочетените вече списания на рафтовете. Ако използвате книгите за декорация, приберете летните четива и ги заменете с нещо, което ще ви е интересно в този сезон.

За всеки от нас е полезно поне веднъж на шест месеца да променя картината около себе си. Има два начина да направим това - да отидем на екскурзия и да променим интериора около себе си. Най-бързата промяна може да внесем с промяна на текстила и есента е подходящо време, защото температурите спадат, вечерите стават хладни и е добре да се “завием” в мохер и кашмир, да добавим топли завивки, вълнени килими и меки одеяла. Тези тъкани ще създадат топла и уютна атмосфера в нашия хол.


Организирайте съхранението в кухнята

Винаги е приятно, когато в кухнята цари ред и чистота. Когато е подредена тя винаги изглежда сякаш по-голяма и вдъхновението да приготвим нещо вкусно се появява по-лесно. През студените месеци се мотивираме за основно почистване по-трудно, за това направете го сега. Обърнете внимание и почистете генерално всичко, а после ще е далеч по-лесно да се поддържа чистота и реда в помещението.

Разгледате всеки един шкаф и всяка чекмедже и се отървете от нещата, които няма да използвате. Възможно е да са останали продукти с изтекъл срок на годност, посуда, която е вече негодна за използване и така оставете само онова, което ще ви трябва. 

Организирайте умно съхранението - групирайте нещата и ги разпределете функционално по местата в чекмеджетата и шкафовете. Някои може да оставите на плота, в близост до работната зона, за да са ви под ръка, когато творите.

Красотата понякога се крие в празните пространства, във въздушната и лека атмосфера, затова не затрупвайте плота и масата. Оставете там само нещата, които се използват ежедневно, като кафемашината например. Заредете кутията за чай с по-зимни селекции, същото направете и с подправките.


Намерете място за зимния гардероб

Време е да приберете летните дрехи, банските и на тяхно място да сложите меките пуловери, уютните чорапи и ски екипировката. Преди да ги приберете за следващото лято, помислете за всяка дреха и вещ в добро състояние ли е, ще го носите ли през следващия сезон. 

Ако не, решете какво да направите с нея, а останалите дрехи приберете във вакуумни торби и специални кутии, поставете ги в килера, на горните рафтове на гардеробната или в някой шкаф за следващото лято.


Подредете и спалното бельо и зимните завивки

С пристигането на хладното време променяме не само дрехите си и но завивките в спалнята. Ленените чаршафи и ефирното бельо отстъпват място на плътния памук, топлите завивки и вълнените одеяла. Добавете и още няколко възглавници на леглото. Вероятно ще останете в топлите завивки, когато утрото навън е хладно и за да е удобно да почетете от книгата си, ще се нуждаете от тях.

Преди да приберете летните завивки и комплектите спалното бельо, преценете дали някои от тях не са износени вече достатъчно. Ако имате такива и повече няма да ги използвате винаги може да ги дарите в най-близкия приют за животни - там винаги имат нужда от одеяла и завивки.


Почистете банята

Идва ред на банята. И тук е добре да започнем с преглед на всички неща, които съхраняваме тук. Извадете всички буркани и козметика и ги прегледайте. Изхвърлете всичко, което е с изтекъл срок на годност или отворено, но не е било използвано дълго време. Направете същото с кърпите и халатите.

Всичко, което сте преценили да запазите и да съхранявате в банята, разположете по зони. Може да определите отделно място за съхранение на вещите на всеки член от семейството, или може да поставите всичко в отделни кутии, които да приберете след това в шкафовете.

Приберете лятната козметика и поставете на нейно място онази, която ще използвате през есента и зимата. Ако е възможно, не оставяйте грим и четки около мивката, поставете всичко на рафтове или в шкафа. Така банята ще изглежда подредена и уютна.


Завършете почистването с балкона

Приберете всичко, от което не се нуждаете през зимния сезон. Приберете цветята и измийте балкона. Преди това обаче го освободете от всичко, което е оставено там уж временно. Не бива да го превръщаме в килер.
Измийте пода и парапетите на балкона, измийте прозорците, ако е затворен. Почистете масата и столовете. Оставете ги на близо. Може да решите да изпиете кафето си в някоя слънчева сутрин.

И за да завършите подготовката, пригответе меки възглавници за столовете и вълнени одеяла, за да се насладите на чистия въздух и лъчите на слънцето дори през зимните месеци.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта