Съвети за следпразнично почистване на дома

Публикувано на 04/01/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 04/01/2023 | Видяно 3 295 пъти

Лошото на празниците е, че бързо свършват, а след тях обикновено има много за чистене. Не само регулярния прах, който се затрупва за нула време, но и петна от храна и напитки, мръсни дрехи, зацапани дамаски и какво ли още не чака само вас да го свършите. Ако сте домакиня и голямото следпразнично чистене тепърва ви предстои, ето няколко основни съвета за почистване на къщата, които ще ви улеснят и ще ви спестят време.


Изхвърлете ненужното

Всички сме склонни да трупаме излишни неща по време на празничния сезон. И въпреки че винаги е страхотно да правите подаръци, не винаги е толкова страхотно да намерите кухнята си - пълна с използвани контейнери за съхранение, кошчетата ви за боклук, пълни с отпадъци, а местата за съхранение - пълни с нежелани декорации. Но премахването на бъркотията не означава просто да изхвърлите всичко през вратата. Най-напред се отървете от целия боклук, включително опаковъчната хартия и панделките, които не ви трябват. Не е нужно да се подготвяте за следващата Коледа. Съхранявайте вашите декорации, елха и други празнични предмети правилно и ги прибирайте не по-късно от 18 дни след Коледа. И накрая, разгледайте добре предметите на дома си, за да прецените дали има нещо, което може да бъде дарено. Новата година е време за разтоварване и прераждане, така че се възползвайте от възможността след празниците да разчистите.


Дезинфекцирайте и освежете кухненските уреди

Правили сте партита, готвили сте за компанията и сте пекли торти, пайове и бисквити. Сега е време да се отдръпнете от празненствата и да почистите дълбоко кухнята си. След цялото това готвене отделете време да почистите уредите. Това включва: дезинфекцията им, почистване вътрешността на вашия хладилника и фризера, външните части на миксерите и блендерите. Интериорът и екстериорът на вашата фурна и съдомиялна машина също. Мивката, включително зоната под мивката, шкафовете и чекмеджетата.

Можете да използвате дезинфекционен почистващ препарат или смес от сода за хляб, оцет и вода. Има и няколко естествени почистващи средства, които могат да осигурят необходимото ниво на чистота и защита от миризми. Хубаво е да избягвате агресивни почистващи химикали на всякакви повърхности. Във всеки случай изтъркайте всички повърхности. Не искате след месец да попаднете на петна от храна или още по-лошо. Възползвайте се от възможността да направите кухнята си нова и да започнете годината на чисто.


Почистете мебелите и килимите

Минете с прахосмукачка всичките меки мебели. Почистете петната бързо, ако има такива. Дълготрайните петна от вино или сок вероятно няма да излязат, ако ги оставите задълго. Напръскайте със смес от вода и етерични масла. Използването на разредени етерични масла може да освежи тъканите, преди да бъдат почистени и да запази приятната миризма в жилището. Препоръчваме свежи и чисти аромати като мента, лимон или пресни билки.

Подобно на мебелите, килимите натрупват петна, мръсотия и миризма. И подобно на вашите мебели, има няколко стъпки у дома, които можете да предприемете, за да ги почистите. Нещо лесно, което трябва да направите, е да ги оставите да постоят навън. Изберете топъл ден без дъжд и внимателно изтупайте килимите си и ги окачете на балкона. Това не само ще премахне праха, но и ще помогне за премахване на миризмата. След това можете да опитате сами да почистите килима, ако има петна. Препоръчваме ви да изчеткате килима си с груба четка, за да издърпате косми и мръсотия. Това е особено полезно, ако имате антични или ориенталски килими, които се нуждаят от специални грижи.

Ако планирате по-сериозно почистване, можете да разчитате на професионалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта