5 интериорни решения, които ще ви стоплят в студения сезон

Публикувано на 20/11/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 20/11/2023 | Видяно 3 357 пъти

 


Есента е време на промяна не само в околната среда, но и в дома ни. В този сезон дните са разкошни, все още искаме да сме навън и да се радваме на забравените от лятото слънчеви дни, но вечерите стават хладни, рано се стъмнява и у нас се появява желание да имаме повече уют и топлина в дома ни. 

Няма да повярвате, но с няколко лесни интериорни решения може да се направим интериора у дома по-топъл, по-уютен и атмосферен. Подобно на природата, която се “преоблича” в есенни тоалети в очакване на настъпващата зима, можете да подчертаем смяната на сезоните с приятни промени у дома, които ще зарадват окото и ще добавят уют през целия студен сезон. 

Вижте и това: Завладяващият чар на есенния интериор: как да подготвим дома си за предстоящия сезон

Нека поговорим за тях по-подробно.  


Закачете плътни завеси

Първата стъпка към създаването на "топъл" интериор е изборът на подходящи завеси. Ако през топлите месеци ефирните пердета са предпочитани, то с настъпването на хладното време е добре да изолираме малко по-добре прозорците.

В студените дни такива завеси ще станат не само красив елемент на декорацията, но и ефективна изолация, която ще затопли атмосферата и ще ни предпази от течения. За есенно-зимния сезон си струва да изберем завеси с добра топлоизолация, изработени от плътна материя, а дължината на завесите за предпочитане е да е от тавана до пода. 


Повече топла светлина

Преди началото на студения сезон си струва да се погрижите за удобно и достатъчно осветление у дома. Лампиони, LED ленти, настолни лампи психологически ще заменят слънчевите лъчи и ще направят интериора по-уютен и по-атмосферен, дори когато навън е мрачно, а времето хладно и дъждовно. И още нещо - такива декоративни елементи като гирлянди, фенери и свещи ще създадат комфорт и приятна романтична атмосфера в апартамента. 

Идея - през есента и зимата топлата светлина винаги е добро решение. 


Текстил в топли нюанси и сгряващи материи

Това съвсем не ново! Някак си инстинктивно в хладното време посягаме към топлото одеяло и сменяме калъфките на декоративните възглавници на дивана с по-пухкави и топли. Сгряващи могат да бъдат не само материите, но и цветовете. Добавете текстил в червени, оранжеви, жълти и други топли нюанси към интериора вкъщи.  

Поставете мек и приятен на допир килим на пода, който приятно ще затопля краката ви в студеното време. Метнете небрежно и любимия си шал на дивана, така ще ви е под ръка във всеки един момент, в който решите да излезете за глътка свеж въздух на терасата, а освен това ще бъде елегантно допълнение към декорацията. 

Идея - изобилието от топли материи и различни изделия от тях ще създаде усещане за повече топлина и комфорт. 

Може да е интересно за вас: Изкуството на избора на килим: как да съчетаем стил и функционалност 


Обградете се с растения

Носталгията по разходките в природата и времето навън с приятели често ни завладява през студения сезон. И с това може да се справим! На помощ ще дойдат стайните растения и есенните букети от свежи и сухи цветя. "Зеленият ъгъл" ще украси всяка стая и ще ни напомни, че "след зимата винаги идва пролет". Цветята в къщата са не само приятни за окото, но и могат да подобрят атмосферата в къщата и да донесат практически ползи.

Те пречистват въздуха от вредни вещества, а някои видове, като иглолистните видове например, са в състояние дори да го дезинфекцират. В резултат на всичко това в жилището се създава здравословна атмосфера, която има положителен ефект върху благосъстоянието.   


Намерете правилните аромати

Ароматите имат голяма роля за “стоплянето” на интериора вкъщи. Сред затоплящите аромати са масла и ароматизиращи композиции с карамфил, канела, индийско орехче, борови иглички, джинджифил, кардамон, кафе, ванилия. Всеки аромат, който е свързан с нещо горещо и приятно, ще свърши работа, независимо дали е масло от мандарина или аромат на бисквити с шоколад. А защо не и всичко, което ухае на Коледа...какво по-стоплящо усещане от това. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта
Гошко Покриви
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта