Как да използваме в интериора цвета на 2023 година - Viva Magenta?

Публикувано на 31/03/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 4 693 пъти

Още в края на миналата година научихме, че Pantone е избрал от своята палитра цвета на 2023 година и това е Viva Magenta. Експертите интерпретират този тон като мощен, завладяващ и жизнерадостен. Разбира се, цветът ще се превърне в една от тенденциите не само в уеб дизайна или на модните подиуми, но и в интериора.  

Въпреки очакванията и правилата, дизайнерите обаче не са единодушни в това как той да бъде използван в интериора така, че да създаде хармонична визия и да остави елегантно присъствие. Затова пък смело експериментират и ние се убеждаваме, че Viva Magenta се вписва стилно не само в малки количества и не само в светли решения на декорацията. 

Но както и всеки друг налагащ се тренд и този трябва да се прилага според правилата и с доза внимание.

Как? -  потърсихме съветите на дизайнерите, които да вземете предвид, ако търсите нещо ново и актуално, с което да освежите дома си. 


Благородни материи

Първата препоръка ни насочва към използването на Viva Magenta в комбинация със сложни текстури на текстила, такива като плюш например. Плюшени могат да бъдат завесите, допълнени със златни пискюли и ресни. Използвайте плюша за тапицерия на мебелите, декоративни възглавници, покривки за легла и други.  

Ако използвате този цвят в дълбоки и сложни текстури, той ще се възприема благородно и разкошно. Освен плюш може да изберете материи като кадифе, рипсено кадифе или велур. При всички цвета ще работи отлично. 


В английски стил

Английският стил е преди всичко подчертана строгост и умерена класика. В него се наблюдава присъствие на дърво, спокойни цветове като дълбоко зелено, кафяво и червени оттенъци и именно тук е връзката с Viva Magenta. Освен това, доста често в такива интериорни решения се използват тапети с рисунки и текстил с принтове като каре и природни сюжети. 

Цветът ще изглежда отлично до други плътни и богати на пъстрота елементи. Например в комбинация с тапети с флорални и животински принтове, която да допълните с златисти орнаменти и винтидж аксесоари. Също така и предмети на изкуството, картини в златни рамки и графични мотиви. 


Равностоен в яркия интериор

Някои от дизайнерите наричат цвета на 2023-та “активен и сложен” и твърдят, че е за смелите. В този ред на мисли, те препоръчват да го използваме в съчетание със също толкова наситени сложни оттенъци, за да не се загуби неговото очарование.

Също така ни насърчават да експериментираме ако искаме ярък и необичаен интериор и да не се боим от съчетания като Viva Magenta с оранжево, жълто, дълбоко синьо или наситено розово. 


Запомнящ се акцент

Спокойните интериори в неутрални, светли тонове са много често база, която сякаш с нещо трябва да се освежи и обикновено това е ярък акцент. През този сезон нека той бъде в актуалния цвят Viva Magenta. Тук може да дадете воля на въображението си да потърсите приложение на цвета в тапицерията на столове, декоративните възглавници, вази, дори свежите цветя в тях, кърпите в банята, рамките на снимките или пък сервизите за хранене. 

Viva Magenta е достатъчно сложен цвят и според експертите се възприема на границата между топлите и студените оттенъци. Изключително интересен нюанс, който има бъдеще според много от тях.  

Дали това е вашият цвят...? 

Възможно е. Важното е да разберете до колко хармонично ви въздейства и колко дълго може да го допуснете до себе си. Ако не сте убедени в дългосрочната ви спокойна комуникация, то заложете на него като акцент и го използвайте пестеливо. Но ако обаче харесате нюанса, то може да превърнете дома си в последна дума на модните тенденции. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
84 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
12 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта