Палитра 2024 - кой е цвета на годината, според световно известните брандове

Публикувано на 31/01/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 31/01/2024 | Видяно 2 526 пъти

Всяка година носи със себе си нови начала, нови надежди и нови идеи и модни тенденции. Всичко онова, което предпочитаме и на което се радваме, говори много за нас и за времето, в което живеем.

Обикновено през декември, световно известните брандове, след внимателен и прецизен избор, спират своите предпочитания на един наюнс, който носи някакво послание, оставил е най-ярка следа и впечатлява от пръв поглед. Този цвят те обявяват за цвета на следваща година. От това се вълнуват и дизайнери, и колористи, и производители. На практика всички сме любопитни да видим под знака на кой цвят ще мине новата година. 

В тази статия ще ви покажем цветовете за 2024 година, според четири от най-известните брандове в света за бои и тапети. Тези цветове не са просто модни капризи. Те са отражение на нашите настроения, желания и мечти. Така че присъединете се към нас и нека видим какво ни очаква в цветовата палитра на 2024 г.  


Спокойно зелено от Graham & Brown

Естественото и спокойно зелено - Viridis Calm Green,  напомнящо на листа от градински чай, този "тих" и дълбок нюанс е избран от Graham & Brown, британски производител на тапети и бои, за цвят на годината 2024. 

При избора на цвят на годината, Graham & Brown се обръщат към дълбоките естествени, природни цветове. В свят, пълен с информация, шум и тревожност, мнозина търсят усещане за визуална тишина и релаксираща атмосфера. Именно тези успокояващи свойства притежава неутралния нюанс Viridis (от латински "зелено"), който създава усещане за свежест в интериора и връзка между вътрешния и външния свят. 

Това е достатъчно светъл нюанс, за да насити интериора с цвят и в същото време да създаде ефекта на размиване на границите. Не е нужно да се използва за цялата стая. Той е чудесен и като акцент - върху корнизи, портали на врати или в декора за възглавници, завеси и други елементи. 

Що се отнася до комбинацията на този нюанс, той изглежда много добре с тъмно дърво. Можете да играете с контраста: така модерния бетон в по-индустриалните дизайни ще създаде провокативна двойка с този цвят.  За по-свеж интериор допълнете този нюанс на зелено с пастелно синьо или розово. 


Синьо-лилаво от Benjamin Moorе

Американският производител на бои  Benjamin Moorе  за 2024 година залага на синьото с лилав оттенък: Blue Nova 825. Според експерти, този цвят е идеален за спални и домашни офиси, създавайки усещане за спокойствие.  

Съчетава се чудесно с по-топли цветове, включително медено жълто Honeybee, тъмнозелено Regent Green и теракота Topaz. Цветът се откроява сред другите нюанси на синьото с луксозната си визия и намека за интрига. Той носи дълбочина и наситеност и привлича вниманието на всички.

Освен разкошен, синьо-лилавият нюансът е и широко приложим и независимо къде сме го използвали, той ще впечатлява още с първия поглед. Може да го изберете както за стени, така и в акценти, а също в текстила, декоративните елементи и мебелите.  


Пастелна праскова от Pantone

Всички с нетърпение очакваха цвета на годината на Pantone за 2024 г. През декември миналата година той беше обявен и изборът падна на пастелния нюанс на прасковата Peach Fuzz. Този светъл нюанс, според колористите на компанията, асоциираме с комфорта и грижата и изразява желанието за човешко взаимодействие и спокойствие в несигурни времена.  

Цветът Peach Fuzz е описан от колористите на компанията като "разположен между розово и оранжево, деликатен прасковен нюанс, който обогатява ума, тялото и душата" и предизвиква "съпричастност и грижа". 

Важна част от пълноценния живот е силата да му се насладим и тозинюанс ни подтиква именно към това. Нюансът има изключително широко приложение - върху стените, в мебелите, текстила, акценти...практически навсякъде, което го прови още по-предпочитан и харесван.  


Топла прегръдка на розовото от Dulux

Пастелно розовият нюанс "топла прегръдка", вдъхновен от мекотата на перата и вечерните облаци, е идеален за създаване на приветливи и спокойни пространства, от които много от нас се нуждаят в тези тревожни времена. 

Дизайнерите смятат, че изборът на този топъл нюанс на розовото не е случаен. Хората в нашето време се нуждаят от пространства, в които се чувстват спокойни и където имат възможност да се наслаждават на живота ежедневно и този нюанс ни дава именно това.  

В напрегнатото и високо динамично ежедневие, хората се нуждаят от място, което ще ни позволи да подредим мислите и чувствата си, да се насладим на хармония и комфорт. И домът може да се превърне в такова специално място. Именно нюансът "топла прегръдка" и подходящите за комбиниране цветове, ще ни помогнат да декорираме дома си в унисон с нашите нужди. С този цвят ще добавим лично докосване до интериора, усещане за чистота и неподправена, искрена радост. 

Цветът, също какво и другите, е с широко приложение, граничещо с границите на въображението. Използвайте го за стени, ако търсите невинно звучене на общата визия на помещенията или като акцент за свежест. Мебели и текстил в нюанс “топла прегръдка” изглеждат луксозно и ще направят визията стилна и запомняща се. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта