Черен цвят в спалнята - 6 лайфхака за дизайнерска визия

Публикувано на 20/04/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 20/04/2023 | Видяно 4 259 пъти

Спалнята е мястото където трябва да цари уютна атмосфера и комфорт, и нищо не бива да смущава спокойният отдих след дълъг и динамичен ден. При създаването на интериор, който има съответстващо на това влияние, една от важните роли играе цветовата гама. Декорирайки спалнята би следвало да избягваме активните и ярки тонове. Какво обаче ако не сте привърженик на “стерилната” белота? Тогава решението е тъмната палитра. 

Говорейки за тъмни тонове нямаме предвид само дълбоките нюанси на синьо, зелено или кафяво, а черно. Черното е цвета на грандиозните решения за всеки интериор, стига да не се страхувате от такива дръзки експерименти. Гарваново черно или по-топлите варианти с кафяв подтон, с гланциран или матов финиш, черното винаги ще изглежда модерно и впечатляващо, ако работите правилно с него. 

А как е правилно?

...споделяме 6 работещи лайфхака.


Хармонични комбинации

Класическата комбинация от черно и бяло винаги е печеливша опция, започваща от шахматната шарка на пода и извисяваща се до контрастни мебели и декорации на стените. Черното е сложен цвят и работата с него изисква внимание, особено при това съчетание, за да не се получи банална визия.  

Освен бяло черното се съчетава хармонично с бежово, драматично червено за смелите, блестящо сребърно и тежкото злато. Ако и това ви се струват познати дуети, опитайте да навлезете в сферата на монохромните визии със съчетания с дълбоките нюанси на тъмните цветове, особено зелено и кафяво. 

И още една комбинация на черното с изключителен баланс е съюза му със благородното сиво. Този комбинация е успешна, тъй като меките нюанси на сивото смекчават интензивното черно и придава на интериора необходимата му мекота и плавност. Като акцент в такава комбинация идеално стои дървото и текстил от типа “пепит” (pied-de-poule на френски), както и сиво-бежови детайли и разбира се естествени зелени растения, които внасят липсващата доза свежест. 


Мат и гланц за повърхностите

Един и същи цвят може да се възприема по съвършено различен начин в зависимост от това дали е с матов или гланциран финиш. Например, за стените е добре да се избира матовото покритие, с него те ще изглеждат чудесно и ще работят в полза на уюта и спокойствието в атмосферата на спалнята, а освен това ще спомогне за прикриване на неравностите.  

За да не изглежда монотонен и прекалено еднообразен интериор, решен в тъмната гама и добре да се съчетават различни покрития и текстури. Ако за стените избрахте мат, за мебелите или за част от тях може да заложите на съвършения гланц, който да придаде дълбочина на интериора и разнообразие от текстури.  


Допълнете с натурални материали

Естествените материали, като дървото например, се съчетава изключително стилно и придават баланс в драматичния характер на черното. Изберете дървото за пода и за мебелите, а по-смелите може да добавят и фрагменти от бетон или декоративен камък. 

Всичко това ще се нуждае от малко топлина и хармония, която може да внесете с помощта на разкошен, мек текстил - топли одеяла, меки възглавници, спално бельо от натурален лен. Всичко това ще завърши балансирано атмосферата. И не пропускайте мекия килим, на който с право се полага да нанесе финалният щрих в това дизайнерско творение. 


Комбинирайте различни нюанси

Черното като всеки друг цвят има безброй нюанси и в това е всъщност красотата. За да създадете хармоничен, многопластов интериор, комбинирайте няколко нюанса - вариации на богатото синьо-черно, преминаващи през по-светлите възможности приближаващи се до сиво или преплетени с кафяво.  

Един съвет: черното е идеален тон за създаване на контрасти. Въпреки това той може да се използва като база на целия интериор, съчетавайки няколко детайли в една цветова гама. 

Много хора се притесняват да използват черното в декорацията на дома си, възприемайки го като неприемлив и мрачен, особено ако жилището е малко. А всъщност в черният цвят се крият много възможности за стилен и подчертано индивидуален декор.  


Добавете произведения на изкуството

Известно е, че черното е идеален фон за картини, а самата живопис е отличен начин за разсейване на монохромния интериор. Използвайте стената над или до леглото и окачете любима картина в ярки цветове и пищна рамка. Алтернатива на това са уникални фотографии или постери. Ще се удивите колко красива атмосфера ще се получи. 


Помислете за осветлението

Осветлението е като магьосник, който с един замах променя всичко около себе си. При различно осветление черният цвят променя излъчването си и това е чудесно да се използва в спалнята, още повече, че тук освен централно осветление имаме нужда и от допълнителни, нощни лампи. 

Създайте няколко сценария на осветлението, така че да може да се променя, както желаете. Насочете вниманието с помощта на светлината върху различни тъмни текстури или просто добавете повече източници на светлина, за да направите помещението по-уютно и романтично. 

Реализацията на някои от проектите често изисква професионална консултация и изпълнение, което може да потърсите от специалистите в този списък. Не се колебайте да заявите още сега проекта си тук, напълно безплатно - първата стъпка към новата визия на Вашата спалня. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта