ИКЕА обяви седмица на нулевия отпадък

Публикувано на 03/06/2019 от Реклама | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 4 584 пъти

През изминалата седмица се проведе поредната инициатива на ИКЕА в подкрепа на устойчивия начин на живот. Компанията обяви седмица на нулевия отпадък, в която подкрепи отриването на първото заведение с нулев отпадък в България, на което е партньор, проведе вътрешни обучения на сътрудниците в магазина и предизвика дискусия по темата в социалните мрежи.


Глобалната стратегия „За хората и планетата“ - в какво се изразява?

През изминалата година ИКЕА представи глобална стратегия „За хората и планетата“, чрез която заяви, че ще премахне всички пластмасови продукти за еднократна употреба от асортимента на ИКЕА в световен мащаб до 2020 г.. А в срок до 2030 г. всички продукти на бранда ще бъдат проектирани в съответствие с принципите на кръгова икономика като  се използват само възобновяеми и рециклирани материали до 2030 г. Тази година компанията върви със смели стъпки към изпълнението на своите ангажименти като чрез примера си цели да вдъхнови и даде на хората повече възможности за устойчив начин на живот.


ИКЕА успешно партнира с проекти, залагащи на кръгов производствен процес и нулев отпадък

В рамките на месец май ИКЕА реализира кампанията „Нов живот за старите мебели“, съвместно със стартиращата българска платформа за ъпсайклинг - reUse. Целта бе да се реновират мебели от ИКЕА, които са близо до края на експлоатационния си цикъл, за да бъде удължен периодът им на употреба. Кампанията завърши с изложба, на която реновираните мебели бяха разпродадени.

Също така компанията се включи като партньор  и в проекта „Благичка – Zero waste”- първото заведение в България, което следва философията за нулев отпадък. "Ключовият момент, за да повярват хората, че е напълно възможно да не бъде генериран отпадък, е начинът, по който купуваме продуктите. Залагаме на такива, които не са в пластмасови опаковки, пазаруваме насипно, с наши торби, кутии, буркани, бутилки за многократна употреба от ИКЕА. На второ място идва начинът, по който готвим", сподели Блажка Димитрова, която е основател на Благичка – кухня с кауза и собственик на заведението.


Пътят на промяната вече е начертан. Какво следва?

Добрият пример и възможностите, които дава брандът, на своите потребителите са само малка част от стъпките към промяната. Както през цялата година, така и в седмицата на нулевия отпадък ИКЕА предизвиква своите служители да се замислят за ограничения ресурс, с който планетата разполага и да помислят за негативния отпечатък, който оставяме след себе си всеки ден. Компанията реализира серия от мерки във връзка с намаляване на отпадъците - вътрешни обучения за служителите, премахване на пластмасовите сламки и чинии за еднократна употреба от ИКЕА ресторант и бистро.

Следващите стъпки са замяна на продукти за еднократна употреба от пластмаса от нефтопродукти с такива, произведени от пластмаса от растителни суровини – органична пластмаса от захарна тръстика или царевично нишесте. „Вярваме, че промяната идва отвътре навън и затова вътрешните инициативи за служителите на ИКЕА вървят паралелно с кампанията ни, насочена към нашите клиенти“, заяви Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта