Отражение на бъдещето: най-впечатляващите огледални къщи

Публикувано на 29/03/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 29/03/2024 | Видяно 1 569 пъти

Къща - мираж, невидима къща, огледална къща – новата ни селекция съдържа къщи с огледални фасади от цял свят, благодарение на които те на практика се сливат с околния пейзаж, без да нарушават идилията и хармонията в него.

Дом на бъдещето или модерен каприз - днес обръщаме поглед към света на огледалните къщи. 

Те са магични, футуристични, невидими, невъзможни..., но те са там и се сливат с околната среда до степен, в която предизвикват усещането за безкрайност. Отразявайки природата и небето, тези архитектурни шедьоври предлагат уникално преживяване, като изтриват граници и форми и създават илюзии за единство с природата.  

Вижте как най-впечатляващите огледални къщи по света се интегрират в природата и променят възприятията ни за дом и пространство. 

Ако имате нужда ремонт на вашето жилище, свържете се с някой от регистрираните специалисти в MistorPlus и пуснете своята заявка за ремонт! 


OOD House, Калифорния

Този необичаен дом се намира на територията на Paradise Ranch Inn, модерен екологичен обект, разположен на над 20 акра земя в Калифорния. Той представлява куб, облицован изцяло с огледални панели, който сякаш израства изпод планината и напълно се разтваря в околния пейзаж. Вътрешността му е обзаведена в лаконичен скандинавски стил и в него могат да се настанят двама души. 


Casa Invisible, Словения

Къщата Casa Invisible с площ 50 кв. м е проектирана от австрийското студио Delugan Meissl Associated Architects. Тя представлява сглобяема дървена конструкция с отворен план, в чийто център има камина. Огледалните стени и панорамните прозорци я правят напълно невидима, както показва и името ѝ: "Casa Invisible". 


Lucid Stead, Калифорния

А тази къща някога е била обикновена дървена конструкция, докато художникът Philip K. Smith III не вгражда в дървената ѝ рамка огледални елементи, под формата на дълги и тесни ивици. И всичко се променя!

Погледнато отвън, фасадата ѝ изглежда така, сякаш някой е поставил хоризонтални дъски, които се крепят като с магия, а покривът плува над тях. На пръв поглед, а и на втори също, къщата изглежда наистина нереална. Единственото, което я прави да изглежда триизмерна, е сянката, която хвърля.

Истинско произведение на изкуството насред пустинята.


Arcana - Торонто, Канада

Тази къща не е единствената в "огледалния" къмпинг в гората на Торонто, там има цяло "семейство" от тях и всички те се отдават под наем. Къщата с фасада от неръждаема стомана разполага с всичко необходимо за комфортна почивка сред природата: спалня, кухня, баня, тераса с барбекю зона. Огледалната облицовка, която поради формата си изкривява околния пейзаж, я превръща в истински мираж. 


Огледални къщи - Южен Тирол, Италия

Огледалните къщи се намират в Доломитите и са проектирани от архитекта Петер Пихлер, чийто почерк носят още много хижи и хотели в планините на Южен Тирол. 

Тези две къщи също са проектирани като къщи за отдаване под наем и са готови да посрещнат своите гости. Панорамните им прозорци са обърнати на изток, което позволява да се възхищаваме на изгрева всеки ден. А през нощта можете да наблюдаваме звездното небе от прозорците разположени над леглото. Помислено е за всичко! 


Невидимата къща - Калифорния

Известната къща с огледала в Калифорния, където са отседнали много филмови и сценични звезди, включително Алиша Кийс, Лизо и The Weeknd, се продава за 18 милиона долара. Дългата, едноетажна сграда е построена през 2020 г. от архитекта Томас Осински и филмовия продуцент Крис Ханли, първият й собственик.  

Огледалният екстериор е замислен като огромен екран, който отразява непрекъснато променящия се пейзаж и създава диалог между архитектурата и природата. Къщата се намира на уединено място сред пустинните пейзажи на Националния парк Joshua Tree в Калифорния. Огледалните фасади отразяват пустинята Мохаве от всички страни, а дългите панорамни прозорци, позволяват да се насладим на гледките отвътре. 


Mirrorcube - Харадс, Швеция

"Огледалният куб", стоящ на дълги "крака", е част от туристичестката атракция в Швеция TreeHotel. На пръв поглед оставаме с впечатлението, че сградата буквално се носи във въздуха, а впечатляващия пейзаж около нея красиво се отразява в безупречните й огледални повърхности. Именно в това се крие и нейната магия.

Компактното пространство на къщата е оборудвано със спалня, малък хол и баня. Плаващият огледален куб може да побере до двама души, а през нощта изглежда наистина приказно.


Mirage - Гштаад, Швейцария

За разлика от другите огледални къщи в колекцията, които най-често са направени във формата на куб, тази "Mirage House", проектирана от художника Дъг Айткен, има класически двускатен покрив и изглежда като обикновена селска къща.  

Но нека не се заблуждаваме от външният вид: тя не е предназначена за живеене, а е построена като обект на изкуството. "Името на тази къща отразява една специална концептуална идея", казва авторът. За него огледалната структура е начин да представи празнотата - къща без живот се превръща в мираж, призрачно сливащ се с пейзажа. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта